Omvärldsbevakning

Ni missar väl inte vad som händer ute i världen runt omkring oss?

Här nedan presenterar högstadieredaktionen länkar till artiklar om sådant som fått stort utrymme i media den senaste veckan:

Slavhandel i Libyen

Under den senaste veckan har det framkommit att unga migranter från Niger, Etiopien och Nigeria har sålts som slavar i Libyen. Detta har uppmärksammats världen över i tidningar och på sociala medier. Manifestationer har även ägt rum i bland annat Stockholm, Malmö och Uppsala.

https://www.dn.se/arkiv/ledare/stoppa-slaveriet-i-libyen/

Vulkanutbrott på Bali

Vulkanen Agung på den indonesiska ön Balis har varit mycket nära utbrott. Boende och turister på Bali har vittnat stora mängder rök, eldflammor och glödande lava från mynningen av Agnung. Detta tvingade flygplatser att stänga i tre dygn och tusentals turister blev strandsatta på ön.

https://www.dn.se/nyheter/varlden/hogsta-varningsnivan-pa-bali/

Nordkorea skjutit en ballistisk missil

Upptrappningen av kärnvapen hoten mellan nordkorea och USA tog ytterligare ett steg i fel riktning då Nordkorea i veckan sköt upp en så kallad “interkontinental ballistisk missil” som landade i japanska havet. Ballistisk betyder att den kan ta med vapen. Senare under veckan firade tusentals människor sin uppskjutning i huvudstad Pyongyang.

https://www.dn.se/arkiv/varlden/ny-robot-avfyrad/

https://www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/nordkorea-firar-senaste-robottestet/

Svenska akademien i kris efter 18 kvinnors vittnesmål om kulturprofil

Under de senaste veckorna har en central man inom det svenska kulturlivet anklagats av 18 kvinnor för sexuella trakasserier. Mannen har starka kopplingar till Svenska Akademin som har stor makt i kulturlivet då de bland annat bestämmer om vem som skall få nobelpriset och andra fina priser.  

https://www.dn.se/kultur-noje/18-kvinnor-kulturprofil-har-utsatt-oss-for-overgrepp/

Artister presenteras inför Melodifestivalen 2018

Deltagare för Melodifestivalen 2018 presenteras. Kända namn som Edward Blom, Robert Gustavsson och Benjamin Ingrosso deltar i Sveriges “folkfest” 2018. Andra artister som Kikki Danielsson, Felix Sandman från The FOO&O och Samir och Viktor förekommer också på deltagnings listan.

https://www.sydsvenskan.se/2017-11-28/melodifestivalens-artister-presenteras

Julkalendern 2018 är igång!

Årets julkalendern heter “Jakten på tidskristallen” och är ett sci- fi äventyr. Den handlar om tre elever på Framtidsakademin. Onda krafter hotar världen att stanna tiden dagen innan julafton och de tre ungdomarna och deras lärare professor Styregaard är dom enda som kan rädda världen från dessa hemskheter.  

https://www.dn.se/kultur-noje/arets-julkalender-ett-spannande-och-juligt-sci-fi-aventyr/

Av: Maj Olsson Gendt 9b