Djur till kött del 1

Varning! Om du blir lätt störd eller blir äcklad enkelt, fortsätt försiktigt.

För djuret är vägen från den oftast trånga boxen till slakteriet och sen att bli slaktad en obehagligt, skrämmande, stressande och smärtsam t. Det är inte bara grisar, höns, får och kor som blir slaktade det ingår också renar, hästar och kaniner.

Grisar:

Varje år slaktas runt 2,5 miljoner grisar i Sverige. Många av dem har inte fått gå ut en enda gång i deras korta liv. Några dagar efter hangrisarna  föds kastreras de, alltså deras könsorgan skärs av för att minska agressiva och sexuella beetenden som kan skada de andra grisarna och för att få bort så kallad galtlukt och smak som vissa okastrerade grisar får. I Sverige är det olagligt att kastrera utan bedövning och även om de blir bedövade är det en väldigt stressande process. Efter 4 veckor skiljs kultingarna från mamman som är 13 veckor för tidigt. I en box som är nio kvadratmeter finns det tio grisar, så varje gris får mindre än en kvadratmeter för att röra sig runt. På grund av stressen, trängseln, hungern och sysslolösheten börjar grisarna att bita varandra i svansen och öronen. Varje år rapporteras från fabrikerna att 60000-70000 grisar har någon form av svansskada. Många suggor lider också av liggsår. Tolv procent av suggorna som slaktas har fullt utvecklade magsår som är väldigt smärtsamma och över 50% av dem hade också något problem med magsäcken. När grisen är ungefär sex månader gamla så blir de transporterade till slakteriet. En av dem vanligaste bedövning metoderna  är gasning med koldioxid. Då förs grisarna in i en hisskorg. Hisskorgen förs ner i ett schakt fyllt med koldioxid eftersom grisarna inte får något syre där nere så kvävs dem där nere, men många grisar får kvävningskänslor av att vara där. När grisarna har förlorat medvetandet så blir dem hängda uppochner och halsen blir avskuren, sen förblöder dem, alltså de förlorar allt blod innan de blir uppskurna. 

Av: Judit Ytterbrink 5b och och Fia Johansson 5c

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.