Hur känner du för klimathotet? Hur du hjälper och stjälper klimatkrisen.

Alla vet förmodligen vad klimathotet är, även kallat växthuseffekten eller global uppärmning. Med all koldioxid som släpps ut bildas det ett lager som hindrar solstrålarna som kommer in till jordens atmosfär från att komma ut igen. Detta gör att solstrålarna studsar och jorden blir varmare och varmare… Och om det blir för varmt smälter polarisarna och vattennivåerna stiger.. Detta betyder fler översvämningar, stormar och skogsbränder, det blir svårare och svårare för folk i utsatta områden att överleva, och extremtemeraturer kommer att gå upp i skyarna.

Dom flesta känner till klimathots-hjältarna som Greta Thurnberg, men vad kan vi göra för miljön, om du inte vill skolstrejka eller något stort men ändå inte vill bli grillad och eller dränkt? Dom som ska på semester under sportlovet borde vara extra uppmärksamma på punkterna. Du kan:

Sluta åka lika mycket flygplan när du ska på semester, färjor funkar lika bra för kortare sträckor. Ska du bara ta dig genom landet eller till Damark, använd bara tåget, det kan till och med gå snabbare än bil eftersom dom som kör kan köra upp till 150 kilometer i timmen eller mer.

Åka mindre bil, just det alla som inte hört talas om det, det finns något som heter buss! Men gå och cykla är ännu bättre för dom som är bereda att träna lite och verkligen hjälpa till. Vi pratar inte om typ aldrig åka bil igen, men behöver du köra till stranden när den är typ fem minuter bort?’

Äta mindre kött. Kött är bra för att växa, men om man äter konstant varje dag är det inte bra för någon. Varför inte skära ner till en gång i veckan, eller ha åtminstånde grönsaker till så det inte bara är biff. Du behöver absolut inte bli vegetarian eller vegan, skär bara ner.

Sluta köpa allt du ser! Du behöver inte köpa en ny mobilen bara för att det är den senaste, du behöver verkligen inte köpa nya kläder varje dag för att följa ”trenderna”. Du kan återanvända möbler genom att måla om dom, du kan sy ihop dina hål i kläderna med nål och tråd. Och om vi ska vara riktiga återvinnare så kan du alltid nöja dig med den näst senaste mobilen och bara göra en uppdatering istället. Så ge dig själv köpstopp för en vecka, eller ännu bättre, hela familjen. Du kan alltid skära ner till en shoppingrunda i månaden. Det är bättre för miljön, och mycket bättre för ditt kreditkort. Dessutom, allt är inte guld som glimmar, vem vet vem man kan lita på när det finns skummisar som bara säljer skräp, målar det i guld och säljer det för en miljon.

Skär ned med elen. Det finns många som gillar att åka bort över lovet, du kanske är en av dom? Fast visste du att mer än hälften av alla som åker bort har fortfarande elen på. Vissa människor har till och med ljuset tänt när dom kan vara borta i flera dagar. Varför ha ljuset tänt? Ingen som helst andledning! Så svälj din stolthet och släck ljuset, du anar inte hur mycket det hjälper. Och så har vi värme problemet. Att ha elementet på kan vara vi inte alls tänker på när vi gör det, bara ett knapptryck tänker ni kanske. Och självklart är det helt okej att ha värmen på under natten eller när man är hemma och fryser, men att åka på en lång resa och ha värmen på bara för att du vill komma hem utan besväret att klicka på en knapp, det är bara elakt. Men ha på värmen du, och när jorden går under så kan du sitta och tänka att du har gjort ingenting för att stoppa det.

Jag tog reda på vad folk tycker och intervjuade minst 3 från varje årskurs utom lågstadiet, där vi bara intervjuade tre representanter.

Fråga nummer ett: Tror du på klimathotet?

25 ja 10 nej 5 kanske och 3 lite.

Fråga nummer två: Vad kan folk göra för att hjälpa till i klimatet? , 8 slänga mindre skräp 7 äta mindre kött 6 köra mindre bil 5 återvinna 2 elbilar 1 inga papperspåsar 1 använda begagnade kläder 1 slänga i skräppåsar 1 plocka skräp1 åka kollektiv donera pengar 1 inte slösa 1 inte åka flyg 1 inte använda plast 1 Vara mer som greta thurnberg

Fråga nummer tre: Vad tror du är den viktigaste delen för att fixa klimatkrisen?

11 veganskt 8 åka båt 6 inget flyg 2 minska avgas 1 inga fabriker 1 bort med utsläpp 1 minska plast 1 alla plockar plast 1 en miljövänlig fabrik. 1ta in politerkerna dom får skärpa sig 2 alla börjar använda förnybar energi 1 ingen mer plast 1 inga bilar

Fråga nummer fyra: Finns det något hopp?

6 nej 14 ja 1 vet inte 1 kanske 1 bror på 1 nja

Fråga nummer fem: Är klimathotet oundvikligt eller kan det stoppas, vad tror du?

5 kan men kommer inte 8 kan stoppas 3 bror på 1 det kan aldrig helt stoppas 1 lite grann 1 kan stoppas eftersom om alla sluta vara dumma mot natuten

Fråga nummer sex: När tror du det värsta kommer inträffa? 1. 2020 år 1. 4 år 3. 5 år 2.100 år 3. 20 år 1. 11 år 1. 2 år 2.50 år 2. 100 år 1. 3,2 år 5. 10år 1. tio till tjugo år 1.30 år 3. 150 år 1. tio till femton år 1. 60 år 1. 3 miljoner år

Fråga nummer sju: Hur känns det att veta att vi är dömda?

9 dåligt 1 inte så mycket 1 helt okej 4 bra 1 inte bra 1 deprimerande 1 vet inte 1 som i en film 1 overklig 1 det känns inte 1 jag tror inte på det 1 dåligt men det är ju vårt fel 1 oroligt.

Vi tackar alla som har blivit intervjuade och medverkade i denna artikel. Vi hoppas att den här artiklen har gett dig några tips om hur du kan hjälpa till. Vi vet också att det finns dom som inte tror på klimathotet eller tror att vi inte kommer se den för den kommer hända om miljoner år. Men får vi fråga, varför smälter då polarisarna, varför blir det bara varmare, vill vi verkligen förvärra läget och ignorera det? Och viktigaste av allt, vågar vi ta risken?

Av: Isabella Coutouvalis Carlsson

En reaktion på ”Hur känner du för klimathotet? Hur du hjälper och stjälper klimatkrisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.