Femmor mer läsvilliga än äldre klasser

Malmö.

I en nyligen utskickad enkät visar det sig att femmorna på Västra hamnens skola är mer intresserade av läsning än de äldre sexorna och sjuorna. Dessutom menar mer än hälften av sjuorna har läsintresset i klassen minskat. Enligt eleverna själva beror det dels på att de använder sin mobil mer, och att de inte får så många chanser att hitta nya böcker.

Av de femmor som svarat på enkäten rapporterar alla att de läser minst en gång i veckan, medan det bara är 56% i sexan och 26% i sjuan som läser så mycket. 93% av femmorna läser mer än en kvart och 61% läser mer än 30 minuter om dagen. Det sexorna ligger efter i antal gånger de plockar upp en bok, tar de igen i lästid, då alla rapporterar att när de läser gör de det i minst 15 minuter. Återigen är sjuorna längst ner enligt sig själv, då bara 69% läser mer än en kvart, och om de skulle få möjligheten vill bara 61% läsa lite mer, till skillnad från femmornas 77% och sexornas lägre 56%.

Mobilen tar uppmärksamhet från läsning. Bild av Otto Holmström.Enkäten frågade även om läsintresset i klassen hade ändrats det senaste året, och hur. Enligt femmorna och sexorna hade det knappt ändrats, med några undantag, men en majoritet av sjuorna säger att det har minskat. På frågan varför var svaren oftast att det är mobilen som tar fokus. -För att vi har mycket mer att göra, t.ex Läxor. Vi väljer också att titta netflix eller spela eller chatta med kompisar istället, säger Salma Axelsson i 7C på frågan om varför hon tror detta hänt. Detta fångar essensen av folks syn på saken när de får frågan. Läxor och mobil prioriteras högre än skönlitteratur, och när en bok väl plockas upp kan den inte behålla intresset länge.

I artikeln Forskaren: Så ska läsningen bland barn och unga öka på Stockholm universitets hemsida föreslår Ulf Fredriksson, docent i pedagogik vid Stockholms universitet, några lösningar till barns läsovilja. Han menar att barnen måste bli intresserade av litteratur redan i förskoleåldern, både via förskola och föräldrar. Dessutom ska skolbiblioteken måste byggas ut och bli mer tillgängliga, så att fler får tillgång till böcker. Han tycker att detta ska bli lagstadgat, så att undermåliga bibliotek ska kunna fällas.


Post Scriptum: Till er i fyran och åttan som svarade på enkäten, era svar kom inte med på grund av att bara fyra personer per klass svarade. Till er i nian var det väldigt många som inte svarade seriöst och data blev lidande. (Skaparen av enkäten låter även hälsa att det finns väldigt många attackhelikoptrar på skolan och om ni känner någon vill hen att ni tar hand om dem.)

      Tio tips för att bibehålla koncentration

  1. Gör en lista på vad du ska göra
  2. Bryt ner uppgiften i mindre uppgifter
  3. Meddela till folk runt dig att du är upptagen
  4. Ta bort distraktioner (som mobil)
  5. Organisera din vila
  6. Belöna dig själv när du lyckas
  7. Ät ordentligt – undvik koffein
  8. Städa din arbetsplats – mindre distraktion
  9. Sov ordentligt
  10. Hitta dina produktiva tider

källa: stegforhalsa.se

Av Otto Holmström 7C


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.