Västra Hamnens skola, jämställd eller ej?

Elever bildar tjejtecknet med sina händer, en av är de Ebba Kardum Smith, 13 som tänker såhär kring jämställdhet och feminism.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt med jämställdhet och jag tycker att vi människor måste prata mer om det. Det är ju feminister som försöker att få fram att denna fråga och fler folk måste förstå för att det är inget att skämta om  och de människor som är feminister vågar stå upp för det de tycker vilket är bra.
FOTO: LINNEA GROMER AURELL

MALMÖ. Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet. Frågan är om det är jämställt i skolan? “För det mesta men det finns fortfarande mycket problem med könsidentitet och sexualitet” säger en elev på Västra Hamnens skola. Där gjordes i Mars en undersökning som visar resultatet, är skolan jämställd?

I dagens samhälle pågår sexism som påverkar alla individer. Även i Sverige är det inte helt jämställt, som ett resultat av detta finns det många feminister som kämpar mot normen. Trots allt är det endast 14 av 20 personer i sjuan på Västra Hamnens skola som anser sig själva som feminister.

Jämställdhet på VHS

Inledningsvis vill många ha en skola som är jämställd och där alla behandlas lika, men är det jämställt egentligen? På Västra Hamnens skola anser en del att det inte är jämställt på så vis att både elever och lärare skämtar kring könsbyte, religion samt sexuallitet. Andra tycker att de flesta killar eller män är sexistiska, som exempelvis denna eleven från sjuan:

 • Folk borde visa mer respekt typ, inte skämta. Det är svårt att formulera kring eftersom många inte går ut med sina åsikter. De flesta är dock ganska sexistiska,

Alla håller däremot inte med denna eleven, huvuddelen tycker att jämställdhet är något samhället behöver jobba på omedelbart. Dock är det hela 18,1% som inte orkar bry sig, eller tycker att samhället är vad det är

Diagram över formulärsvar. Namn på fråga: Tycker du att jämställdhet är ett bra ämne. Antal svar: 22 svar.

och att feminister helt enkelt får ge sig.

Cirkeldiagram som visar elevernas åsikter om jämställdhet

Me-too rörelsen

Under förra årets internationella me-too rörelse uppmärksammades det hur många kvinnor som blivit sexuellt trakasserade. Nu visar det sig att enligt Sifo har så mycket som 51% av Sveriges män inte alls tänkt över sitt beteende även fast de fått reda på att sexism inte alltid är omedvetet. Merparten i undersökningen är i åldern 30-49, vilket visar att det inte är främst ungdomar som inte förstår gränser, utan problemet verkar ligga hos medelålders män. Dessutom gjordes det en undersökning  i klass 7D på Västra Hamnens skola som visar att 80 % av eleverna tycker att det är dåligt och ogynnsamt att majoriteten av männen inte ändrar sitt beteende. Elliot Nord från 7D är en av de som tänkt över sitt betéende, och för honom är det självklart att alla kön ska behandlas lika.

 • Jag tycker det är dåligt att män inte tänker på sitt betéende men om man inte har blivit tillsagd kan det vara svårt för dem att tänka på det. Men det är ändå dåligt att de inte gör det. Jag har tänkt på mitt beteende och enligt mig behandlar jag kvinnor och män exakt likadant

Lika löner, en självklarhet?

I mansdominerade yrken som tex fotbollsspelare är det vanligt att männen tjänar mer. Enligt Sifo är det ett faktum att kvinnor i genomsnitt tjänar mindre än män, oavsett yrke. Övervikten av eleverna i sjuan på Västra Hamnens skola menar att det är något dåligt.

 • Jag tycker det är viktigt att båda könen ska ha samma lön. Om en kvinna jobbar 10 timmar som polis, och en man gör exakt samma jobb. Då ska inte han få 10 000 mer i månaden, det är absolut inte är rätt. Om vi gör samma jobb, varför ska han få mer i lön? uttalar en elev i 7D.

Fast alla har inte alla samma inställning till lika löner mellan könen, en annan kille i 7A säger exempelvis såhär:

 • Man borde inte tjäna lika, eftersom kvinnor tar mer ledigt, väljer mer lågbetalda jobb och är dåliga på att löneförhandla.

Lärarnas roll i det hela

Lärare är ett betydelsefullt yrke som behövs för att samhället ska fungera, men ibland måste även de tänka på sina handlingar. Detta säger en tjej i sjuan på Västra Hamnens skola:

 • Ibland känner jag att lärare förminskar tjejer genom att säga “han tittar så mycket på hennes boobies” eller “han är så förtjust i henne”, som att tjejer bara är ett föremål att titta på. Läraren skämtar ju inte om killar på samma sätt.

Somliga i sjuan har inte lagt en tanke på detta uppförande förut, men har nu börjat fundera.

 • Om läraren beter sig på det sättet kan det smitta av sig på barnen vilket inte alls är okej. Vi måste ju förbättra vårt samhälle, vi är ju framtiden trots allt, anser en elev i 7D

Vid favorisering av det ena könet hävdar 48% av sjuorna på Västra Hamnens skola att tjejer favoriseras i högre grad än killar. Några tycker även att lärare inte bryr sig när en kille är olydig, men blir sur när en tjej är det. Såhär säger en lärare på Västra Hamnens skola:

 • Det är klart att det inte är okej, men jag vet inte om jag håller med. Det är kanske fler killar som utmanar på ett sätt som inte har med kunskap att göra utan på ett stökigt sätt vilket leder till att det kan uppfattas som att de får mer skäll.

Foto på Cleo Gullstrand, som säger såhär om könsuppdelade toaletter:

 • Dåligt, för att om man inte känner sig som varken kille eller tjej kan man tycka det är jobbigt att behöva gå in på en könsspecifik toalett.

Foto: Linnea Gromer Aurell

Könsuppdelade toaletter

Många anser att det är bra att skolan inte har tjej- och killtoaletter, men att det behövs fler könsneutrala toaletter ute på stan.

 • Det borde finnas ännu fler toaletter som båda könen kan gå på på stan, men på vår skola är det bra eftersom det finns två toaletter som inte är könsbestämda i varje kapprum, påstår en tjej i årskurs fyra.

Majoriteten i sjuan menar att det inte är ett problem att könen går på samma toalett.

Är det verkligen jämställt?

Sammanfattningsvis är det 6 av 23 på Västra Hamnens skola som påstår att det inte är jämställt på skolan, jämfört med 17 av 23 som anser att det faktiskt är jämställt.

 • För det mesta är det jämställt men såklart finns det alltid saker man kan förbättra, säger en av lärarna på skolan och det verkar de flesta hålla med om.

TEXT: Linnea Gromer Aurell

2 reaktioner på ”Västra Hamnens skola, jämställd eller ej?

 1. Jag vet inte vad ni tror men säg till rektorn om en lärare håller på att prata till en annan elev som om de var ett ”föremål” eller ”objekt”. Sluta överdriv om att det finns 87 miljoner kön och för det måste man göra överdrivet många toaletter bara för att jag identifierar mig som en träsko. Kan ni ta in några killar som också för göra en bild när de står och gör mans märket och snacka om att maskulism också ska höras för att vi har ju så mycket mer makt än kvinnor i Sverige och Norden. Flytta till saudi Arabien eller Mellanöstern och håll på där med all PK trams.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.