Tyfon, alla monsters fader!

Vi kommer att skriva om olika grekiska monster, det här är den första delen.

Tyfon var en så kallad urdrake i den grekiska mytologin och den mäktigaste av jordgudinnan Gaias barn. Han hade hundra huvud och minst lika många ormar som växte ut ur hans kropp. När han öppnade gapet kom starka stormvindar och glödande spott! (han vill man nog inte ta en pratstund med.)

Med vidundret Echidna fick han många, många barn. Alla var hemska monster som den trehövdade hunden Kerberos, hydran, ormen Pyton, Chimaira, det nemeiska lejonet, draken Ladon och många, många fler Man kan tro att med alla barn så borde han ta pappaledigt på livstid men nej, som monster fortsatte han med sina barn att skrämma slag på och döda hjältar.

Dom fega gudarna flydde och blev förskräckta av alla hans monsterbarn så Zeus ville sätta stopp på Tyfon och mötte honom i en storslagen närstrid. Tyfon var mycket stark och mäktig och Zeus förlorade och blev allvarligt sårad. Han försökte sedan igen och då tog Zeus fram sina starkaste åskviggar och blixtar, han vann till sist över den mäktiga Tyfon och stängde in honom i berget Etna på Sicilien. Varje gång han försöker slita sig fri kommer lava, magma och aska farande ut ur berget.

Skriven av Judit Ytterbrink 4B och Isabella Coutouvalis 4C.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.