Fritiden bland unga används på olika sätt

Fritiden bland unga används på olika sätt

Foto: Filippa Rehnström

Malmö Under vecka 9 fick klass 7D på Västra hamnens skola svara på ett formulär om vad de gör på sin fritid.

Det ställdes lite olika frågor om till exempel sport men även om de läser lite då och då. Även vad de gör om de inte har någon sport, om de pluggar eller kollar mobil. Att ha en sport eller aktivitet som tar upp fritiden kan vara roligt, men psykologer har visat att det även är viktigt.

Under veckan efter sportlovet fick klass 7D på Västra hamnens skola svara på ett par frågor till en undersökning. Den handlade om vad barnen gör på sin fritid. I en artikel på SVT nyheter berättar Peter Währborg, psykolog och docent i kardiologi, att det är även viktigt för barn i högstadiet att ha en aktivitet som tar upp mycket fritid. De flesta högstadieelever blir allt mer stressade angående betyg, gymnasiet osv. Flera studier som gjorts pekar mot att barnen når en psykisk ohälsa på grund av all stress de tar till sig. Därför tyder Peter Währborg på att det är viktigt att ha en fritidsaktivitet som kan ta upp så mycket tid som möjligt. Då kan barnen sluta fokusera på skolan ett tag och lugna ner sig.

Undersökningen visade att det var 75% av personerna som går på en sport. De andra 25% har inte någon riktig sport som de kan fokusera lika mycket på. Det de gör istället är att antingen vara med kompisar eller att plugga. Sedan så har nästa alla några andra aktiviteter som inte är någon sport, men som ändå tar upp deras fritid. Några lär sig spela gitarr på eftermiddagen, medan andra går på teater och lär sig att skådespela.

Att läsa bok minskar bland unga

I undersökningen svarade alla barn på att de läser böcker, men inte ofta. Kajsa Frid i 7D svarade att hon läser en bok mellan 5-7 gånger i veckan. Andra svarade att de läser mellan 1-2 gånger i veckan, om inte mindre.

I en artikel på helagotland.se skriver de om att det är viktigt för unga att läsa. Det bildar ett större ordförråd för barnen och blir enklare att utveckla empatiförmåga.

I en intervju fick en elev svara på några frågor angående fritiden och bokläsning.

Hur ofta läser du en bok?

  • Ja, asså det blir väl typ varannan vecka. Jag känner att jag vill ändra på det, för det är bättre för min hälsa och hjärna. Dessutom tror jag att mina föräldrar skulle tycka att det är bättre om jag släpper mobilen och läser mer.

Hur ofta använder du din mobil per dag?

  • Mellan tre och fyra timmar.

Vad gör du på din fritid istället för mobilen?

  • Jag har ganska mycket att göra på min fritid egentligen. Först av allt så har jag dans en gång i veckan, men inga fler sporter. Jag skulle gärna simma en gång i veckan också, men eftersom att jag inte går på sporten så blir det svårt och dyrt.

Jag spelar annars gitarr men sedan så ritar jag gärna hemma, pluggar eller är med kompisar, berättar den anonyma eleven.

Det skiljer sig idag från förr i tiden

I intervjun med den anonyma eleven ställdes också frågan om eleven visste vad föräldrarna hade för intressen när de var små.

  • När pappa var liten, så brukade han springa runt och bråka, log eleven. Men annars på sin fritid hade han brottningen som tog mycket tid.

Mamma gillade att lyssna på musik och hon kanske läste också.

På bloggen strandaren.se intervjuar personen två släktingar. Personen undrar vad de gjorde när de var unga på 1950-talet, om det är någon skillnad på vad unga har att göra idag.

Mannen berättar:

  • Jag idrottade mycket men var annars mycket med familj och släkt.

Kvinnan berättar om sin barndom :

  • Jag var mycket med kompisar, även mycket med släkten. Det var mycket familjeaktiviteter på den tiden, mycket mer än vad det är idag.

När det inte gäller sport svarade de flesta elever i undersökningen att de antingen pluggar eller är med familjen, eller kanske har någon annan aktivitet. Men några svarade att de spelar spel, kollar mobil eller helt enkelt kollar Netflix som underhållning.

Gymnastik tror killar är populärast bland tjejer

Undersökningen undrade vilken sport killar tror tjejer helst väljer. Alla killar svarade att de tror att tjejerna helst skulle välja gymnastik före fotboll/basket, simning och frisbee.

Alla tjejer svarade att de går på en sport, men ingen hade gymnastik på listan. Dansen var det svaret som många svarade, men en tjej svarade även padel. Enligt flera olika källor, är padel en blandning mellan squash och tennis. Spelas i par och i bur från squashen, men har likadan poängräkning och nät från tennisen.

Eleverna har testat flera olika sporter

Bilden föreställer olika utrustningar som används inom olika sporter.

Foto: Internet

Ebba Kardum Smith från klass 7D är den person som har testat flest sporter av alla. Hon har testat fotboll, wakeboard, skateboard, gymnastik, friidrott, pingis, hopprep och tennis. Enligt henne är skateboarden det roligaste alternativet. Hennes svar på frågan “Vad fick dig att börja på sporten”  lyder såhär:

  • Jag tyckte att det såg intressant ut när jag kollade på en tävling ute i Västra hamnen. Jag bestämde mig för att testa på. Jag tycker att det är jätteroligt och jag tycker att fler tjejer ska börja skejta för att det är inte många som gör det.

Linnea Gromer Aurell i 7D går på ridning och dans. Hon har gått på simhopp också och enligt henne är det den sporten hon saknar mest av alla de hon har testat.

För att sammanfatta det hela har de flesta elever en aktivitet på sin fritid, annars pluggas det eller så är det kompisar som gäller.

Ung fritid Västra HamnenUnder 2018 skapades ung fritid i Västra hamnen, en fritidsgård för unga mellan 12-18 år. På fritidsgården görs allt utifrån vad barnen föreslår till att personalen kommer med egna idéer. Denna gård finns för att unga ska kunna göra något på sin fritid med andra barn om de inte har något att göra. Ett bra sätt att få unga att umgås. Gården är helt gratis och har hela tiden nya ideér. Deras öppettider är: Måndag – Onsdag kl. 15.00 – 21.00Fredag & Lördag 15.00 – 22.00

Källa: Ungfritid.se

TEXT: Filippa Rehnström, 7D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.