Ny regering eller nyval

Ny regering eller nyval

Efter att de liberala mittenpartierna valt att släppa fram Stefan Löfven som statsminister samt att Vänsterpartiet, efter att först ha sagt ”nej”, valt att göra detsamma, kanske en ny regering tillräder inom kort.  

Efter en lång tid utan riktig regering har Centerpartiet och Liberalerna till slut valt att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister i en socialdemokratisk och miljöpartistisk regering där de själva verkar som stödpartier. Mittenpartierna har lyckats få igenom mycket av sin politik i 73 punkter. Tidigare har Liberalerna, men särskilt Centern varit starkt emot Löfven, men i en presskonferens säger Annie Lööf (C) att det här var den bästa lösningen då det stod mellan honom eller Jimmie Åkesson (SD). Liberalerna har varit oeniga om detta beslut, men att riskera att ett nyval utlyses är inget de är särskilt sugna på eftersom risken är stor att de åker ut. Partiledarna i Alliansens resterande partier, Moderaterna och Kristdemokraterna, uttrycker såklart inga glada känslor efter mittenpartiernas beslut att lämna.

Denna regering kräver dock att Vänsterpartiet säger ”ja” (inte aktivt rösta nej) för att den ska få tillräckligt med stöd. Partiet sa faktiskt först nej. Främst för att de inte vill ha någon högerpolitik och för att de själva inte skulle få ha något politiskt inflytande, något de tyckte var högst orättvist. Talmannen, Andreas Norlén, har därför flyttat fram statsministeromröstningen till på fredag för att ge mer tid till att lösa det här. Vänsterpartier säger hursomhelst nu ”ja” då ett ”nej” antagligen skulle leda till antingen en högerregering eller nyval. Dessutom ska Löfven ha lovat att låta dem få vara med och bestämma i allt som inte berörs av budgeten. En ny regering är alltså kanske snart på plats.

Av: Tim Avellan, 9c 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.