Hur fan ska jag kunna bli lika bra som Zlatan?!

Sverige har gjort stora framsteg gällande kvinnors rätt i samhället och räknas idag som ett av världens mest jämställda länder. Trots detta har vi mycket kvar tills män och kvinnor faktiskt har lika förutsättningar att lyckas, inte minst inom sporten. Så som det ser ut idag får tjejer i fotbollsföreningar redan som sexåringar sämre villkor än killar. Jag minns hur jag tvingades utföra min träning för runt 20 småtjejer på endast ytan av en femmannaplan, samtidigt som småkillarna kunde breda ut sig över resten av elvamannaplanen och hur tjejerna inte ens var erbjudna samma fika efteråt. Detta är absurt. Vill vi verkligen lära småtjejer att de är värda mindre än deras killkompisar? Är det inte detta vi jobbat så hårt för att undvika?

Det gör mig frustrerad när folk påstår att den enda anledningen till att damfotbollen får mindre uppmärksamhet och sämre löner är på grund av att spelarna är sämre. Hur kommer det sig då att USA:s damlag (enligt NBC) som rankades som det bästa i världen endast tjänade 40% av vad deras manliga “kollegor” som inte ens kvalificerade till VM tjänade? Teorin stämmer inte, det är den nedvärderande synen på fotbollsspelande kvinnor och tjejer som lyfts fram när det här argumentet används. Tyvärr lever gamla strukturer och könsnormer kvar och härskar inom idrottsvärlden. På grund av detta försämras tjejers förutsättningar att lyckas och bli lika bra som många killar, vilket leder till sämre fotboll och mindre publik, som i sin tur leder till lägre löner och sämre villkor. Det är en ond spiral som vi måste få ett slut på.

En manlig fotbollsspelare i Allsvenskan tjänar i genomsnitt 90.000 kronor i månaden. Enligt organisationen Elitfotboll Dam ligger snittlönen för kvinnliga fotbollsspelare i Allsvenskan på 10.000 kr. När man tittar på de här siffrorna är det inte svårt att förstå varför många tjejer inte vågar satsa. Jag känner själv att det är otryggt att spendera mer av min tid på fotbollen eftersom att jag vet att jag kommer behöva en bra utbildning i framtiden. Tjejer får i många fall också sämre träningstider, mindre publik på sina matcher och sämre tränare. Mitt förra lag tvingades lägga ner för att min tränare slutade. När killaget som var två år yngre hamnade i samma situation ordnade klubben två nya tränare åt de. Även detta påverkar tjejers förutsättningar att bli lika bra som killar, vilket leder till sämre fotboll, som leder till mindre publik och så vidare.

Det finns mycket att irritera sig över. Bland annat att tjejer generellt sett får sämre träningstider, sämre tränare, proffsspelarna får lägre löner, men det som framförallt förstör för tjejer är synen på tjejfotbollen. Det har dock hänt en hel del positiva förändringar på senaste. Till exempel har damfotbollen nyligen börjat sändas på tv och kvinnor har (äntligen) fått möjligheten att vinna pris för bästa internationella fotbollsspelare på FIFA galan. I Norge valde herrlandslaget frivilligt att gå ner i lön för att kvinnolandslaget skulle få lika mycket betalt som de. Jag tycker att detta var otroligt fint gjort av herrarna, men det är ingen långsiktig lösning. Alla landslag kommer inte gå med på att gå ner i lön för kvinnornas skuld, vi behöver lösa problemet på ett annat sätt. Att manliga fotbollsspelare visar solidaritet med sina kvinnliga kollegor är kanske det som känslomässigt känns bäst, men det är inte nödvändigtvis en lönenedsättning som behövs. Det som i första hand behöver ändras är synen på damfotboll. Att kvinnliga fotbollsspelare lyfts fram och uppmärksammas är det som krävs för att kvinnor ska få bättre förutsättningar. Till att börja med kan man sluta kalla herrfotbollen för “fotboll” och damfotbollen för “damfotboll”.

Även om jag är irriterad över att vi inte kommit längre med jämställdheten inom fotbollsvärlden blir jag hoppfull när jag ser att samhället utvecklas. Låt oss inspireras av Norges landslag och uppmärksamma damfotbollen. Snart kanske vi tjejer också kan bli lika bra som Zlatan.

Av: Tonårstjej som är ute efter en förändring.

2 reaktioner på ”Hur fan ska jag kunna bli lika bra som Zlatan?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.