Transpersoner

Nu ska jag berätta om transpersoner. En transperson är en person som är född till ett kön och inte är nöjd med det. En känd person som är trans är Wiktoria Harrysson, hon är youtuber och där pratar hon om son trans sexualitet. Wiktoria är född till kille men  är nu en tjej. Alltså om man är född till en kille och inte är nöjd med att vara en kille. Och det finns de som vill vara en tjej eller så finns det de som vill vara båda. Och sen finns det dem som inte vill byta kön som är nöjd med det som man är född till. 

Det finns de som blir mobbade för detta, och det ska verkligen inte hända. Om man blir mobbad för det så ska man först säga till en vuxen, och sen får man prata med den som gjorde det.

Om man verkligen inte vill vara det könet som man är född till så kan man ringa till Bup som är ett företag som man kan ringa till om man inte är nöjd med sitt kön. En månad senare kommer man få komma på ett möte hos Bup. Om de godkänner en så går man vidare till Bup i Lund. Där får man göra en utredning som det heter. Det betyder att det kan ta några månader att göra en utredning. När man är klar med utredningen så om man blev godkänd så skriver Bup ut medicin  som förändrar din kropp till en tjej eller till en kille det beror vad du vill bli. Medicinen får bara tas om du är över 10 år.

Intervjuar skolkuratorn om hur han tänker om transpersoner

Varför är det inte så som det står i likabehandlings planen?

Man jobbar för det, många tycker på olika sätt. Det är ju meningen att planen ska följas. Och planen är målet.

Har ni en likabehandlings plan 2018?

Ja det har vi och den ska lyckas!

Vad är skillnaden mellan likabehandlings planen idag och i förr?

Den nya är mer tydlig, och sen är den skriven tydligare diskrimineringsgrunderna.

Har du mött en transperson?

Ja det har jag gjort i mina samtal och kompisar.

Hur jobbar du med trans?

Jag jobbar med det som alla andra ämnen. Det är liksom ingen skillnad hur jag jobbar med det.

3 reaktioner på ”Transpersoner

  1. En transperson har en mental diagnos som kallas för Gender Dysphoria, eller Gender Identity Disorder. På svenska heter det Könsidentitetsstörningar. Det är viktigt att veta att de som identifierar sig som ett annat kön inte gör det frivilligt. Och det kan ingen. Det enda sättet att ”bota” störningen är genom att ta medicinen som du har skrivit om och på det sättet få sig själv att ”byta kön”.

    Gilla

    1. Det är ofta att folk anser transpersoner som galna, och mentalt störda. Det är dock oacceptabelt att ha en negativ syn på dem, då det inte är ens egna val, liknande homosexualitet. De ska bli behandlade väl så att deras diagnos inte påverkar dem mer än vad de redan är, delvis av samhällets konservativa syn på dem.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.