Tips till alla tjejer i 5:an

Som de flesta vet så ska alla tjejer som går i 5:an ta en spruta mot livmoderhalscancer. Alla som vill och har papper signerat av föräldrar får ta sprutan. Många är oroliga och rädda för sprutan. Därför frågade vi vår skolsköterska Nina om tips och råd. Vi intervjuade också några elever ifrån alla klasser för att se vad de tyckte och tänkte. Bernadeta 5C: Är lite orolig eftersom att jag tycker att det är obehagligt med att man kan få biverkningar. Är även orolig för att sprutan ska göra ont. Elsa T 5C: Är taggad på att ta den men också orolig för biverkningar. Hon vet inte riktigt varför hon är taggad, men mest för att få det gjort. Luna 5A: Jag känner mig ganska lugn, inte så rädd för biverkningar. Det är bra att ta den för mindre chans till livmoderhalscancer. Majken 5B: Jag är jättenervös för att när jag ser sprutan så blir jag rädd och brukar oftast gråta. Nina (skolsköterskan) : Hur stor sprutan är spelar absolut ingen roll. Det går väldigt snabbt att ta den och känns bara som ett litet mini stick. Man får tänka att man hellre vill ta sprutan och vara skyddad istället för att man får cancern i framtiden. *Väldigt viktigt att man peppar varandra. *Sitt still, andas och slappna av. *En del tycker att det känns bättre om man slår på sitt ben för att fokusera på en annan smärta en själva sprutan, detta är inte garanterat att det funkar. Men för en del personer så fungerar det. Av: Annie och Lo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.