Löfven tvingas avgå som statsminister

Löfven tvingas avgå som statsminister

Igår ägde statsministeromröstning rum i kammaren. Riksdagsledamöterna röstade om Löfven ska få sitta kvar på statsministerposten eller inte. Resultatet blev att majoriteten ville att han skulle entledigas.

Det har varit fullt upp i riksdagen då två viktiga omröstningar gjorts. I förrigår valdes alliansen kandidat, moderaten Andreas Norlén, till ny talman i talmansvalet, och igår var det statsministeromröstning gällande Löfvens position som statsminister, där riksdagen röstade om Löfven skulle få behålla sin post eller avsättas. Det slutade med att Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna röstade bort Löfven. Ställningen blev att 204 riksdagsledamöter röstade för att fälla Löfven och 142 för att låta honom sitta kvar. Detta innebär att han nu kommer behöva ge sin avskedsansökan.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, tycker att det var oansvarigt av Alliansen att med stöd av SD rösta bort Löfven även fast de varken vann valet eller har ett eget regeringsalternativ.

Löfven är tvingad att avgå eftersom majoriten inte har förtroende för honom som statsminister. Han och hans regering kommer dock att vara kvar som övergångregering och tillfälligt ha regeringsmakten tills en ny regering utses. (Övergångsrregeringen skulle kunna bli ombildad med nya ministrar, men det skulle vara emot rekomendationen). En övergångsregerings befogenheter är ungefär desamma som en vanlig regerings. Dock ska denna sorts regering helst inte ta några politiska initiativ eller beslut. De får inte heller utlysa ett extraval. Deras jobb är framförallt att ha hand om sådant som inte kan vänta tills en ny regering är tillsatt.

Nu ska den nyvalda talmannen Andreas Norlén sköta regeringsbildningen och har två veckor på sig att föreslå en ny statsminister till riksdagen. Han kommer då att samtala med partiledarna för att hitta det regeringsalternativet som troligast har störst möjligheter att får igenom sin politik och därefter utifrån det utse en av partiledarna som den lämpligaste för statsministerposten. Riksdagen röstar sedan om talmannens förslag på ny statsminister som då antingen går igenom eller röstas bort. Detta är en så kallad ”talmansrunda”. Röstar majoriteten nej till förslaget har talmannen tre försök (talmansrundor) till. Skulle alla förslagen mot all förmodan röstas ner ska det bli extraval.

Av: Tim Avellan, 9c

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.