Valet i Sverige 2018

Valet i Sverige 2018

Valdagen var för drygt en vecka sedan, men en självklar regering finns inte. Detta eftersom det endast skiljer ett mandat mellan De rödgröna och Alliansen samt att ingendera har majoritet. Den nuvarande regeringen kan behöva avgå, men då finns det flera alternativ på hur en ny regering skulle kunna se ut.

För drygt en vecka sen var det valdag i Sverige och den svenska befolkningen röstade till riksdag, kommun och landsting. Röstningen pågick från kl. 8 till 20, men rekordmånga (över 2,5 miljoner röstberättigade) hade redan förtidsröstat. Så fort vallokalerna stängde påbörjades rösträkningen för det preliminära valresultatet (temporärt resultat tills alla röster kan räknas) som sent på valkvällen var färdigställt. De största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, gick kraftigt bakåt jämfört med förra årets resultat, medans Sverigedemokraterna gick med stor framgång. Sämst gick det för Miljöpartiet som med 0,41 procent hölls sig över riksdagsspärren enligt det slutliga valresultatet som kom några dagar senare.

De Rödgröna (S, MP & V) blev marginellt större än Alliansen (M, KD, C & L). Mandatfördelningen blev oerhört jämn och det skiljs endast ett mandat. Vänsterblocket fick 144 mandat och Alliansen 143. Sverigedemokraterna som inte tillhör något av de två blocken, utan är ett eget block, fick 62 mandat. Dock är en rödgrön regering inte säker även fast de är störst. Alliansen, med Moderaternas partiledare Ulf kristersson i täten, strävar efter ett regeringsskifte. Även Sverigedemokraterna som har vågmästarrollen (har den avgörande rösten), vill att Löfven ska avgå.

Stefan Löfven och Ulf kristersson som är de två  mest självklara statsministerkandiaterna, ska nu tillsammans med den nyvalda talmannen (som väljs fram av riksdagen den 24 september) komma fram till vem som är mest lämpad som statsminister samt vilken regeringskonstellation som är bäst. Talmannen ska sedan ge förslag till riksdagen om vem som borde bli statsminister. Riksdagen röstar därefter på vem som ska ta den posten. Antingen kommer den nuvarande regeringen sitta kvar med Löfven som statsminister, eller så röstas den bort och en ny regering kommer att tillträda.

Hur en ny regering skulle se ut vet man intre riktigt. Inget regeringsalternativ har egen majoritet, utan kommer behöva stöd av ett annat parti. Ett regeringsalternativ är alliansen, men som kommer behöva stöd av SD vilket framförallt Centerpartiet och Liberalerna inte vill. Stödet skulle också kunna komma från Socialdemokraterna. Ett annat alternativ skulle vara en blocköverskridande regering med den nuvarande regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Den regeringen skulle få passivt stöd av Vänsterpartiet eftersom de inte vill att de konservativa högerpartierna ska få något inflytande. Sedan finns det lite mindre koalitionsregeringar såsom en mittenregering med Centerpartiet och Lberalerna (antagligen med stöd från vänsterblocket), eller Moderaterna tillsamans med Kristdemokraterna som skulle bilda en mer konservativ högerregering (med stöd av framförallt Sverigedemokraterna, men kanske också av mittenpartierna och Socialdemokraterna).

Hur den nya regeringens konstellation än blir kommer den troligtvis inte ha någon majoritet, utan kommer helt enkelt vara en minoritetsregering med stöd av ett eller flera partier.

Av: Tim Avellan, 9c

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.