Mandela effekten

“We are the champions” har du säkert hört. Du har kanske fått för dig att i slutet av låten sjunger de “of the world”, som är den sista meningen innan sången avslutas. Sanningen är att de aldrig sjungit detta. Om du ändå är helt övertygad på att de sjunger detta är du inte ensam, flera miljontals människor har hört och tycker samma sak även fast den sista meningen aldrig existerat. Detta fenomen kallas för Mandela effekten:

År 2010 var det en kvinna vid namn Fiona Broome som svor på att Nelson Mandela dog i fängelset i slutet av åttiotalet. Hon märkte även att andra hade för sig exakt samma sak. Så hon startade en hemsida och samlade en massa sådana saker där folk hade helt klara minnen på saker som hade hänt, men egentligen inte hade hänt i verkligheten.

Mandela effekten bygger på två teorier. Den ena är att vi folk “glider mellan verkligheter” och den andra är att vi är fast i ett avancerat datorprogram som kallas för ”Holodeck” enligt Fionas hemsida. Hon menar alltså att det inte rör sig om falska minnen.

Några väldigt typiska exempel på mandela effekten är:

  • I Star wars säger inte Darth Vader: “Luke, I am your father” utan “No, I am your father”

Kolla på denna scen här

  • I Forrest Gump säger inte Forrest: “Life is like a box of chocolates” som alla hör utan han säger “Life was like a box of chocolates”

Kolla på denna scen här

  • Många har för sig att det är 52 stater i USA, men de har egentligen 50 stycken. 
  • I den klassiska snövit filmen säger inte den onda drottningen “Mirror, mirror on the wall” som alla tror att hon säger. Det den onda drottningen egentligen säger är: “Magic mirror on the wall”

Kolla på denna scen här

  • Seriefiguren Pikachu är inte svart på slutet av hans svans som många tror, utan han har en helt gul svans.

Av: Ines-Emilie, 8b

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.