Faktatext om gatubarn

Ett gatubarn är precis som det låter, ett barn som lever på gatorna. Man kan inte veta den exakta siffran för hur många gatubarn som finns, men man tror att det rör sig kring cirka 100 miljoner. Majoriteten av alla gatubarn är pojkar och vissa är bara under fem år. Det finns flest gatubarn i fattiga världsdelar som till exempel Asien där det finns ca 30 miljoner stycken och Latinamerika där det är ca 40 miljoner. Man är oftast i gäng och sover och man sover oftast under broar, på billiga hotell och ibland till och med på soptippen.

Anledningar:

Det finns många olika anledningar och orsaker till att man blir ett gatubarn. Vissa personer föds i fattiga förhållanden och är tvungna att bo på gatan för att det inte finns tillräckligt med plats och pengar. Föräldrar kan också vara ett stort problem, ett exempel kan vara att föräldrarna kanske inte mår så bra själva och kanske då börjar missbruka eller misshandlar barnet. Är man föräldralös så är det svårt att klara sig och man kan inte riktigt ta hand om ett hushåll själv. Krig och naturkatastrofer orsakar också mycket fattigdom och hemlöshet. Aidsepidemin som spred sig kring 1990-talet har också gjort att en mycket stor del av befolkningen har råkat ut för sjukdomen. Den största anledningen till varför det finns gatubarn är nog fattigdom. Det är väldigt svårt att flytta från gatan om man har lite pengar eller inga alls. Det är därför socialen hjälper till här i Sverige. Det är viktigt att man anmäler till dem ifall man märker att ett barn bor på gatan. Det är nämligen väldigt farligt.

Konsekvenser:

Konsekvenserna av att bo på gatan är att man aldrig är trygg. Vem som helst kan skada, råna och sexuellt trakassera en på olika vis. Det kan också vara svårt att få tag i mat, rent vatten och hålla sig varm. Man kan svälta eller frysa ihjäl. Man har en brist på utbildning som gör det svårt att få ett jobb med bra betalt i framtiden. Endast en mycket liten del går i skolan och då slutar man oftast efter bara något år. Det är också väldigt lätt att hamna i gängbråk eftersom att man är så lättillgänglig. Vissa saker gör man när man är i ett desperat behov. Som att till exempel stjäla eller äta ur soptunnor. Eftersom att man antagligen inte har tillgång till rent vatten, rena kläder och en ren miljö så kan man snabbt få sjukdomar. Sjukdomarna kan leda till döden eftersom att man oftast inte kan få tag på medicin.

Droger:

För att slippa känna hunger, kyla och ensamhet så är det många i en ung ålder som börjar med droger. Det vanligaste är att sniffa lim. Det är antagligen pågrund av hur lättillgängligt det är att få tag på och det har också en stark effekt av de kemikaliska ångorna. Amfetamin och heroin förekommer också. Konsekvenserna av att använda droger kan leda till döden. Man kan få hjärnskador, skada njuren och man har också en stor risk till att få hepatit om man injicerar drogerna.

Sverige:

I Sverige så “får” inget barn bo på gatan. Istället så hamnar oftast barnet i ett jourhem. I Sverige så finns det barn som har gatan som ett andra hem och sover bara ibland på gatan. Man kanske fördriver tiden genom att strosa runt på gatorna eftersom att det är trångt eller jobbigt hemma. Eller så tjänar man pengar till familjen och en själv.

Brasilien:

I Brasilien finns det ungefär sju miljoner gatubarn. En undersökning som gjordes 1998 visade att 90% av gatubarnen i Brasilien använde droger och att 48% använde det varje dag. 1988-1991 så mördades 5611 barn i åldrarna 5-17 år (de flesta med pistolskott i huvudet).

Av: Signe och Ella 6c

En reaktion på ”Faktatext om gatubarn

  1. Kan man få någon källa på detta, ni nämnde en hel del statistik. Och är det verkligen säkert att det vanligaste är att sniffa lim?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.