Västra hamnens mellanstadieelever relativt nöjda med skolmat och matsal

Vi har skickat ut en enkät till mellanstadiet på Västra hamnens skola. Det är nu ett tag sedan, så det är dags att visa resultaten.

Totala 37,9 % tycker att de inte alltid får i sig den mat de behöver i skolan. Det är alltså 55  av 145 elever som oftast inte tycker att de blir mätta. Om det beror på att maten inte räcker eller om det bara är kräsenhet är en fråga för framtiden. Det fullständiga diagrammet ser ni nedan.

Det var såklart inte bara detta vi frågade, utan vi undrade även om vad folk tyckte om stämningen i matsalen, och inte många tyckte att det alltid var en bra matro därinne. Några av svaren på ”varför/varför inte” var: ”Ibland så låter det för mycket i matsalen.” ”Ibland när det är mycket folk i matsalen så är det mycket liv, eller så är det lite folk och då är det ganska lugnt.” och ”Eftersom att ibland skriker folk, och på borden är det smutsigt.” är några av kommentarerna som dyker upp efter frågan.

Vissa var helt åt andra hållet och skrev:”Alla pratar normalt, ingen skriker” ”ja för alla har bra matro” och ”I matsalen brukar stämningen vara lugn.” Det är alltså mycket spridda skurar bland eleverna om stämningen i matsalen. Cirka 65% av deltagarna tyckte att matron ibland var bra, och ibland var mindre bra. Det är 94 personer som tycker att stämningen behöver förbättras, men inte är på botten. Återigen så kommer det ett diagram:

Frågan var: ”Tycker du stämningen i matsalen är bra?” 

Men den första, mest grundläggande frågan var såklart:”tycker du om skolmaten för det mesta?” Överraskande många svarade ”Ja”, med tanke på hur mycket man hör om att ”Skolmaten är äcklig, jag hatar den” och så vidare. 76 av 145 tycker att maten för det mesta är god.  Det är inte en stor majoritet, men det är det definitivt. Här kommer diagrammet som visar hur många som egentligen gillar skolmaten:

Efter att ha frågat om folk gillade maten för det mesta frågade vi hur många dagar i veckan man gillade maten. Svaren var väldigt olika. Majoriteten med 39 personer(26,9%) tyckte att maten var god tre dagar i veckan, tätt följt av 2 dagar (25,5%) och 4 dagar (24,8%). Nästan inga (4 pers, 2,8%) tyckte att maten var god alla dagar i veckan, men det var desto fler som var i andra änden av skalan. Hela 20% eller 29 personer tycker att maten nästan aldrig är god. Nu kommer, för omväxlings skull, ett stapeldiagram.

Ledsen för att det blev suddigt.

Vi försökte även få en nyttighetssynpunkt på det hela och frågade om eleverna tog grönsaker till varje lunch. De flesta(79 pers, 54,5%) svarade att de absolut tog grönsaker varje dag. Andra var lite mindre villiga att äta grönt, och svarade att de tog det ibland, 53 människor. vissa svarade såklart också att de aldrig tog grönsaker när de åt, men det är bara 13 stycken. Detta visar det här diagrammet:

Till slut (ja, artikeln är snart slut) frågade vi om de tackade för maten när de ätit. De flesta (40,7%, 59 personer) svarade att de tackade efter maten varje dag. Andra (26,2 %, 38 människor) svarade att de gjorde det ibland, och vissa (27,6 %, 40 huvuden)  gjorde det bara om maten var god. Men majoriteten tyckte ju att den oftast var god, så det gör nog inget. De resterande 5,5% (8 pers) tackar aldrig för maten.

av Otto Holmström, 6D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.