Fikru Maru: En hjärtläkare som satt i fängelset oskyldig

Fikru kom fram till flygplatsen i Etiopien 2010. Han anklagas för försök av insmuggling av medicinsk utrustning utan a betala införselskatt. Men åtalet läggs ner. När han kommer igen 2013 grips han och blir häktad. Efter 6 månader i häktet får han reda på att han blivit misstänkt  för att ha mutat tullministern i Etiopien. Det han inte vet är att om han inte får hjälp, så kommer han sitta inne tills han dör.

Fikru Maru beskrivs som en snäll ödmjuk och lugn man i en podd från SverigesRadio (Länk finns längre ner). Den podden gjordes innan han släpptes och beskriver hur frustrerande det var för anhöriga.

Fängelset i Etiopien som han satt i var lata med att göra en rättegång. De sköt upp varje gång det skulle bli rättegång och så fortsatte. Det jobbiga var att han skulle befrias om det blev en rättegång. Och när de klagade och pratade med UD (UtrikesDepartementet) så sa de att Sverige också var kända för att ha långa väntetider på att det ska bli rätte gång.

Det fortsatte att kontakta UD på grund av en sak. De hade hjälpt två andra fängslade journalister: Martin Schibbye och Johan Persson. De hade varit i ett område där det var förbjudet att vara på om man var journalist.

Han var nyckeln, huvudpersonen, hjärnan till hjärtsjukhuset i Etiopien och fängslad. Men efter att ha suttit fängslad i ungefär 5 år så släpptes han. Nu kan han leva och rädda liv som innan.

Källor: SVT

Av: Axel Rosengren 5A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.