Betyg från åk.4 inget som uppskattas!

MALMÖ. 99 procent av elever åk 4-8 och lärare på Västra hamnens skola tycker inte det är så positivt med betyg från åk. 4  Detta efter många intervjuer där man sammanställt att politikerna borde lägga ner snacket om betyg från den åldern. Lärare antyder själva att det vore väldigt märkligt om det skulle bli så. Även eleverna anger att det vore fullständigt absurt om det skulle föras in på alla skolor. Nu vill eleverna föra fram sina åsikter till alla politiker.

Klockan är 8.00 och genom Västra hamnen skolans ytterdörrar börjar det rulla in ungdomar 10-16 år. Ljudvolymen blir allt högre och fler lärarrum stängs. Skolan är uppbyggd på tre plan. Längst ner befinner sig de yngre eleverna åk 4-6 och på andra och tredje plan mullrar det omkring runt 200 högstadieelever åk 7-9. Men som det ser ut nu på Västra hamnens skola kanske det inte gör om några månader/år för då kanske årskurs 4  rankas som “högstadiet”.

Under ett flertal år inom skolor har diskussionen om att lägga betyg från årskurs 4 varit väldigt aktuell. Några skolor runt i Malmö har testat detta under en eller två terminer men i Västra hamnen skolan är det fortfarande inte självklart. Tidningen intervjuade massor av elever 4-8 och statistik visar klart och tydligt att betyg från åk 4 är inget som uppskattas i västra hamnens skola.

– Man är för liten för att fatta allvaret, i den åldern ska man bara börja lära sig grunden av alla ämnen utan läxor, prov och definitivt inte betyg säger Andrea Gebka (14).

För liten och för mycket stress, det är något som många elever och lärare varit mycket tydliga med att nämna.

Alice melin Von Uthman (14) och Bon Jetsada (15) de tycker verkligen detta inte är en bra ide.

– Det finns inget bra med det! Låt barn vara barn säger Bon.

Enligt de flesta eleverna är det för tidigt, dem menar att man inte ska sätta en sådan stor press på 10 åringar det är något av det vanligaste eleverna har nämnt. Det kan leda till att de ger upp efter bara några år för att dem inte orkar längre är det några andra som nämner.

Helga Boström (högstadielärare på Västra hamnens skola) tänker mycket på frågan innan hon ger sitt svar.

– Bra är väl att de vänjer sig och får en insyn i hur det funkar, asså så att de inte får en chock i 6:an. De har kanske fått höra “du jobbar så bra och duktigt” och sen får de ett E. Men ärligt tycker jag det är mer dåligt än bra, det skapar bara onödig press. Eleverna kommer säkert börja jämföra sig med andra och få dåligt självförtroende.

En annan fråga vår tidningen ställde till elever och lärarna var om de trodde eleverna som gick i åk 4 skulle ha högre betyg när de gick i åk 9 för att dem lärt sig hur betygsättningen fungerar. Svaren de fick var blandade.- Ja för då har de större koll på kunskapskraven säger Alma åk 6                              

Emelie Almas vän håller med och säger att om man redan börjar i en sån ålder är det klart att man har bra betyg i 9:an.

– Hmm…. det är en bra fråga men ärligt talat tror jag inte det. Det är annat som styr sånt, hur mycket man bryr sig, studier, planering och hur mycket man ens gillar skolan säger Fredrik Ljungberg. (Lärare för åk. 7-9).  

Helga Boström håller med Fredrik. Hon menar att vissa skulle få en knäck redan i början och sedan sluta bry sig och tappa allt.

Tidningen valde att intervjua åk 4 elever om vad de tyckte om betyg från deras ålder. Det blev ett mycket enat svar för 10 åringarna. Alla skulle bara bli stressade, vissa kanske inte har tid till att plugga för de gör så mycket på deras fritid. Man skulle börja jämföra sig med andra och sedan tappa lusten. Så lät de från de flesta.

Men någon som tyckte något helt annat var Anna (10)

– Vi hade nog satsat lite mer om det skulle vara betyg för nu är det typ bara omdömen och asså då bryr man sig inte så mycket. Bortsett från Anna var det ingen annan 10-åring som tyckte det var något positivt med att sätta betyg från den åldern.

Vill eleverna nu förmedla sina tankar till politikerna? Det var tidningens sista fråga och elev svaren var otroligt eniga.

-Många politiker tror kanske att vi inte har något att säga att vi elever bara kommer klagar osv. Men jag tror att det är viktigt att lyssna på oss för det finns massor av elever som har så otroligt kloka och bra tankar om detta, som kommer med bra argument för att detta inte ska ske. Alla politiker borde öppna ögonen och lyssna på oss elever och det hoppas jag de gör nu.

Resterande elever håller med, alla menar att politikerna borde fråga fler elever om vad de tycker om detta istället för att bara gå på vad de själva vill.

Efter några dagar på Västra hamnens skola kan man nu sammanställa alla elev och lärar svar och klart och tydligt se att betyg från åk 4 inte är något som uppskattas. Elevernas önskan är att politikerna lyssnar på deras åsikt om det hela och låter de ta mer del av det, även lärarna har varit tydliga med att de tycker det är negativt och bara skapar onödig stress.

Om något nu kommer ändras är bara upp till politikerna.

Av Jasmine Shirmohammad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.