Skoluniformer på Västra hamnens skola?


MALMÖ-I en undersökning på vt-18 visar det sig att hälften av alla elever från Västra hamnens skola som deltog i en undersökning tycker att skoluniformer är en fördel. Fördelen är att man slipper stressa på morgonen men en nackdel för att man inte kan riktigt uttrycka sin personlighet på samma sätt som när man väljer egna kläder.

Det gjordes en undersökning på våren 2018, då frågade man elever på Västra hamnen skolan åk. 4-9 i Malmö om vad elever tycker som skoluniformer. Hälften av alla elever som deltog d.v.s 22 elever medger att skoluniformer är bra men endast 13 av dessa 22 vill införa en skolregel om att eleverna måste gå klädda i skoluniform, det var även sju personer som svarade att de inte brydde sig.

Man frågade om vad som kunde förbättras eller försämras om man införde skolregeln om skoluniform på Västra hamnen skolan. En elev som var för skoluniformer svarade “Förbättra eftersom man inte behöver stressar över att köpa nya kläder eller matchande kläder, inte vara stressad över kläder generellt och de mindre folk som dömer dig för dina kläder.” En annan elev som var mot elevuniform svarade “Vi skulle inte kunna visa vem vi är lika tydligt som om vi får ha våra egna kläder, vissa tänker mycket på stilar och vill i framtiden jobba med kläddesign och då kan de inte lika enkelt få inspiration om vi skulle ha uniformer”.

Kommer mobbing att minska? Kommer mobbningen att minska frågade man också elever eftersom mobbning är ett stort problem i svenska skolor. 29 av 41 elever tror att mobbning kan minska en aning om alla går runt med samma kläder. En elev som svarade i undersökningen som inte tror på att mobbningen kommer miska säger så här “Jag tror inte att mobbningen kommer att minska, mobbarna kommer bara leta efter andra saker att mobba på.” Samtidigt som en elev som tror på att mobbningen kommer minska tror tvärtom.

En beräkning visar att 60 000 barn och ungdomar blir utsatta för mobbning varje år av olika anledningar, en av dessa anledningar är då verbal mobbning vilket kan innebära kränkningar om utseende.

Läs mer: https://friends.se/fakta-forskning/om-mobbning/vanliga-fragor-om-mobbning/

Kommer det bli svårare att visa sin identitet och sin personlighet med skoluniformer på? Många från undersökningen medger att det är sant, att det blir svårare att uttrycka sig.  “Ja, jag håller med, jag visar min personlighet genom min stil och hur jag är.” Svarar en elev som är emot skoluniform. Men de flesta elever tycker att man kan visa sin personlighet genom andra saker ex. Hår, skolväskor, smink och hur man beter sig utanför och i skolan.

Idag får alla ha på sig nästan vad dom vill i Västra hamnens skola, dock är inga tröjor med trakasserande budskap på är tillåtna.

Skolverket tycker inte skoluniformer ska vara tillåtet eftersom att skoluniformer bryter mot vår grundlag Yttrandefrihetsgrundlagen vilket många andra elever också svarade i undersökningen. “Elevers klädsel och utseende är alltså ett individuellt uttryck som bestäms av eleverna själva. Elevers klädsel ska därför inte regleras i skolans ordningsregler om det inte absolut krävs av ordningsskäl (till exempel. Om det gäller användning av ytterkläder inomhus)” skriver Skolverket på sin hemsida.

Läs mer: https://www.skolverket.se/regelverk/mer-om-skolans-ansvar/klader-och-skoluniformer-1.263558

Hur mycket skulle det kosta? Om en regel ska införas om skoluniform behöver varje elev två skoluniformer var.  En uniform skulle kosta ungefär 1250 kr, eftersom två skoluniformer behövs blir det 2500 kr per elev enligt en beräkning från Malmö stads kommun. Men eftersom skolan ska vara gratis i alla kommunala skolor i Malmö så behöver Malmö stad betala för allas skoluniform.  Det går ungefär 492 elever på Västra hamnens skola vilket skulle innebära en omsättning på 1 230 000 kronor.

I England är de obligatoriskt att bära skoluniform i det flesta skolor. Målsmännen står då också för kostnaden av skoluniform för sitt barn, det skulle kosta ungefär lika mycket som för ett barn på Västra hamnens skola vilket kan bli dyrt för föräldrar med många barn i England. Men det skulle inte fungera i Sverige eftersom kommunala skolor ska vara gratis.

– Innan skulle det behövas, skolans elever har slutat upp med att trakassera klädstilar, iallafall vad jag har hört, säger Charlotte.

Rektorn, Charlotte Löfqvist tyckte att det skulle vara en bra idé för 3-5 år sedan för att elever trakasserar varandras kläder och märkeskläder spelade alldeles för mycket roll.

– Alla elever skulle se likadana ut, skulle minska mobbningen och hetsen runt märkes kläder. Svarar rektorn på skolan.

Men nu förtiden har hon ändrat sin åsikt. Hon tycker att de elaka kommentarerna om hur folk klär sig har minskat på skolan och tycker att skoluniform inte behövs längre. Charlotte håller även med skolverket om att skoluniform bryter mot yttrandefrihetsgrundlagen, men man får inte heller ha på sig vad man vill ex. en t-shirt med trakasserande budskap mot folkgrupp tycker hon.

Sammanfattningsvis så röstar 13 att en regel borde införas på Västra hamnens skola om att alla borde vara tvungna att bära skoluniform. Sju bryr sig inte om någon regel och 26 vill inte införa någon regel. Skolverket tycker att skoluniformer bryter mot en av våra grundlagar, Yttrandefrihetsgrundlagen. Kommunen skulle stå för kostnaden av skoluniformer vilket skulle kosta 1 230 000 kr.

Text och bild: Molly Melin

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.