Tulpanpojken av Christina Wahldén

“På Nyköping station står en massa människor. Jag känner mig orolig. Tänk om familjen som jag ska till inte är snäll. Tänk om de inte tycker om barn!” Så inleds boken Tulpanpojken  av Christina Waldén som jag har nyss läst klart. Boken är baserat på en sann händelse, vilket man förstår när man läser boken och gör det gör den extra spännande att den är sann tycker jag.

Jag drogs med redan i första meningen för att författaren nämner ett datum “Idag är det torsdagen den 18 oktober 1945”, vilket jag tar vara någon slags speciell dag för personen. Jag undrar liksom – vad för något “speciellt” ska hända. Berättelsen utspelar sig 1944-1945, efter andra världskriget. Wim (huvudpersonen) har precis upplevt Hungervintern i Holland och behöver en tryggare plats att bo på under några månader där han kan få riktig mat och inte bara soppa och sockerbetor. Wim får komma till Sverige och bo hos en familj med fem nya syskon och två husdjur. Han få inte gå i svensk skolan men svenska kommer han att får han lära sig.

Berättelsen handlar om Wim. Han bodde i Holland under andra världskriget då Tyskarna bombade sönder Holland och tog deras mat. Sorgligt men intressant och det var nog därför jag drogs med i boken och ville läsa vidare just för att det var så sorgligt. Det trodde jag inte innan jag började läsa, jag trodde dock det skulle var mer fakta. Wim är en pojke runt 11 års ålderna om jag har fattat det rätt, som har fått komma till Sverige för att stanna på en tryggare plats där han kan får mat och så vidare. Han blev placerad hos en fosterfamilj som bor i Södermanland, Tystberga och Fridhem.

Eftersom händelsen utspelade sig 1945 har nog författaren blivit inspirerad till att använda äldre ord och språkval. Barnen i boken är också typiskt tjejer och killar tycker jag men det passar in. Tjejerna ska hjälpa till hemma och killarna ska spela fotboll och vara otåliga. Varför boken heter Tulpanpojken är nog för att Wim kommer från Holland och holländare är ju kända för att odla många tulpaner. Det står även ett recept på tulpan soppa längst bak i boken, om jag har förstått det rätt så åt man det under Hungervintern i Holland. Boken är skriven i en dagboksform och i första person då, vilket passar in på typen av text. Bästa sättet att återberätta en händelse enligt mig. Skrivare i dagboken växlar mellan Wim och Britta som man får lära känna i boken. Britta är Wims nya syster, hon är alltså dotter till Wims fosterföräldrar.

I boken återberättas händelser om det Wim har varit med om i Holland, jag drogs med lätt i de delarna, det kändes trovärdigt och enormt spännande. Man fick också veta hur hans judiska kompisar försvann i Tiel. Tiel är den  stad i Holland som Wim bodde i, i boken finns det en karta på första sidan där man kan se hur Wim reste till Sverige från Holland. Det stod även hur han flydde till en skola för att bo där, de delarna tycker jag är mest intressanta eftersom jag gillar historia som förklarar hur det var att leva.

Christina Waldén har skrivit enormt många böcker, Tulpanpojken är en av hennes nio barnböcker. Hon är inte bara författare utan också journalist. Hon har även skrivit 17 andra romaner och massa böcker på lätt svenska. Själv har hon inte upplevt denna händelsen men det har hennes mamma som tyvärr dog när boken skrevs. Så jag antar att mamman har återberättat hur det var när Wim kom till deras familj efter kriget som Christina Waldén valde att skriva en bok om. Som sagt så trodde jag inte att den här boken skulle vara så sorglig som den egentligen var. En elvaårig pojke borde inte få uppleva så tragiska händelser som beskrivs i boken.

Boken har inte något speciellt syfte förutom att förmedla om hur det ungefär var under Hungervintern och andra världskriget i Holland fast på ett mildare sätt anpassat för barn förstod jag, dom går inte in på detaljer gällande vad som hände Wims judiska kompisar. Ingenting om blod och liknande, men fortfarande sorgliga historier som Wim berättar om blandade i dagboken. Jag skulle rekommendera denna bok till barn mellan 8-14 år som är intresserade av historia och kan ta sorgliga delar som jag upplevde det. Jag ger boken 6/10 poäng eftersom det var lite för lätt svenska för mig men boken var intressant i nästan alla tillfällen. Om författaren hade valt  att lägga till att Wim gick i skolan i Sverige hade det nog varit lite roligare och författaren borde inte hoppat så mycket i tiden, nu känns det som om dom hoppade över hösten och våren. Men i allmänhet tror jag nog att många skulle uppskatta den och gilla den precis som jag.

av: Molly Melin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.