Skällsord vandrar i korridorerna

“ Jag bryr mig inte om det, eftersom det inte är något fel med att vara cp, gay mm så behöver jag inte vara offended, och om jag blev det var det bara eftersom dom kallade mig något jag vet att jag inte är”

På Västra Hamnens Skola i Malmö är det vanligt att bli kallad för bög, bitch, cp och andra skällsord av elever i ens klass eller av ens kompisar. I det flesta av fallen är det bara på skoj eller bara ett dumt ord man beskriver någon med men är det verkligen okej? Många av eleverna tycker inte det och blir ledsna av att bli kallade för öknamn som egentligen inte ens borde vara kränkande enligt det flesta.

En undersökning

Västra Hamnens Skolan fick elever från klasserna 7A,7B och 7C svara på ett par frågor om hur ofta ord som bög, gay ,cp etc används av elever i deras klasser. Det fanns blandade åsikter om varför elever gör det och varför det är eller inte är okej.

  Många av eleverna som svarade på frågorna sade att de själva inte kallar varandra för skällsord men att dem hör det bland andra elever. Majoriteten av eleverna sade att dem hör elever i 7 klasserna kalla varandra för skällsord flera gånger om dagen.

I en av rast hallarna på Västra hamnens skola så är det massor av elever som sitter vid bord och pratar. Ett par elever från klassen 7B  klasserna sitter i en av sofforna, en av eleverna går med på att svara på lite frågor om skällsord.

– Jag hör skällsord alldeles för ofta. Minst en gång per dag. Jag hör det I klassrummet, I rasthallarna, men bara i skolan. Det är även så att jag hör fler killar än tjejer använda sig av nedsättande kommentarer.

“Jag blev kallad ”ditt sär”. (särbarn). Jag gjorde typ ingenting, jag svarade fel på en fråga.”

Ingen vågar säga att det är fel

Av de 15 eleverna som svarade på enkäten sade många, mer en hälften att de själva har blivit kallade för ord som särbarn, bitch osv. Många av eleverna hade blivit arga eller ledsna men inte gjort någonting åt saken, trots att dem själva tar åt sig och tänker att personer som är diskriminerade inte tycker om hur orden används.

Hur påverkar detta diskriminerade?

Undersökningen tog även svar från personer som är diskriminerade där dom fick skriva hur dom kände över att personer använde sig av deras identitet som något negativt. Dem vanligaste svaren var att dem blir arga eftersom personer är ignoranta och att det är kränkande. Att personer som använder sig av skällsord inte förstår och är själviska då dem inte tänker på hur andra personer mår och andra personers sexualitet, könsidentitet, kroppstyp, hudfärg ,religion mm. Nästan alla var överens om att personer som inte är diskriminerade inte ska kalla andra för öknamn som har med identiteter att göra eftersom det är otroligt kränkande.

En liknande undersökning

2010 gjordes en liknande undersökning på en skola i Halland, eleverna där sade att lärarna oftast inte gör någonting åt det och att det är en del av elevernas vardag.

– Man tänker nog inte på vad man säger, till exempel bög, det är bara ett ord man använder som ett dumt ord, säger Emil som går i nian på Varbergsskolan.

Eleverna på Varbergsskolan tänkte också att nu börjar yngre personer också använda skällsorden. Bland niorna hade vissa märkt att yngre elever vill bli äldre snabbt för att vara coola och verka tuffa. På så sätt har skällsorden spridit sig till elever som inte ens förstår vad orden betyder.

Varför

 Dem som svarade på enkäten gjord på Västra hamnens skola i malmö som sade att de själva använde sig av ord som sär,adhd barn,hora visade sig vara mestadels killar. Ungefär 4-5 av killarna använde sig av nedsättande kommentarer medans endast en tjej gjorde det. Majoriteten av killarna tyckte att det var okej att dom använde sig av skällsord medans den enstaka tjejen inte tyckte det, dock hade ingen av dessa killarna ett starkt argument till varför det var okej. Den vanligaste orsaken till varför alla av dessa personerna kommenterar varandra var att dem bara skämtar, att föräldrar,vänner,klasskompisar eller syskon också gör det eller att det är självförsvar.

Svaren om vad dem som har kallat personer för nedsättande kommentarer som flata,utvecklings död tänkte om deras kommentarer nu så svarade det flesta i stil med det är omöjligt att stoppa, jag säger det bara till personer som inte tar illa upp osv. Dock var det några som tänkte tillbaks och tyckte att det var dåligt av dem och att dem vet att det inte är okej. Det finns även en skillnad bland vilka ord som tjejer och killar kallar varandra för.

Åsikter

Genom dessa undersökningarna, reaktionerna, åsikterna mm från eleverna kunde elever enkelt se att skällsord är ett problem som behöver lösas och upplysas om.  Det finns många olika saker att tycka om det men i slutändan är det inte tolererat betéende.

Icke binära,osäkra och andra könsidentiteter var inkluderade i undersökningen, man kunde även välja att inte ange sin könsidentitet.

15 Deltog I denna undersökning

 

av: Majken Nyström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.