Stillasittandet hos ungdomar går överstyr

MALMÖ. Idag är stillasittandet hos ungdomar ett problem i Sverige. Majoriteten av alla ungdomar når inte upp till den rekommenderade tidens motion. Varför fallet är så tycks helt klart bero på skärmarna, vilket ungdomarna själva håller med om.

Endast 22% av tjejerna och 44% av killarna på mellanstadiet når upp till de 60 minuters daglig pulshöjande aktivitet som rekommenderas. Minst aktiva är tjejerna på gymnasiet där bara 14% rör sig tillräckligt, de berättar att de spenderar hela 80% av sin fritid stillasittande, detta visar en undersökning gjord för ca ett år sedan av idrottsforskning.

Killarna på mellanstadiet visar sig vara de som faktiskt rör sig mest, dock bara på vardagarna och inte alls lika mycket som nödvändigt på helgerna där ipaden lockar mer än att gå ut och springa. För det är främst det som är problemet, skärmen. En ny undersökning visar att även barnen själva håller med om att de använder sin mobil eller surfplatta alldeles för mycket. I undersökningen som är gjord i Malmö på Västra hamnens skola, där 17 stycken deltagit varav sju av de är personer över 25 år och resterande deltagare ungdomar under 16 år, frågar man om ungdomarna anser att deras fritid är annorlunda idag mot hur deras föräldrar (som exempel) hade det när de var ungdomar. Dagens barn svarar att de förr nog var ute och lekte mer än vad vi är idag och anledningen till det tycks bero på att barnen idag sitter inne och kollar på sin mobil/dator/ipad etc.

I rasthallarna på Västra hamnens skola kryllar det av barn, däremot sitter ungdomarna i största del med sina mobiler eller datorer tiden mellan lektionerna.

Majoriteten av de deltagande i undersökningen som var över 25 år anser att det var bättre för ungdomar förr. Svaret “både och” på frågan om man anser att det har förbättrats eller försämrats för ungdomar i nuläget jämfört med hur ungdomar har haft det tidigare var betydligt vanligare att svara hos dagens ungdomar.

– Jag tror att ungdomar idag har det lättare då de har tillgång till internet, de kan ha kontakt med vänner lätt och så vidare. Och man kan sysselsätta sig genom internet. Men samtidigt så har de det svårare då nätet också kan vara negativt med nätmobbning och anonymitet. Däremot har ungdomar idag också lättare att få tillgång till alkohol, cigg och droger och så vidare på grund av att internet finns, svarade Tuva Assarson, 15 år gammal.

Men att det är skillnad på ungdomarnas fritid idag mot hur det har varit tidigare är uppenbart. Enligt deltagarna i undersökningen som var över 25 år svarade alla förutom en att det var ganska stor skillnad, personen som svarade motsatsen tror att det faktiskt beror på var i världen man bor. Men i undersökningen från Västra hamnens skola konstaterades det att den främsta skillnaden är stillasittandet.

– Jag tror att man träffades mer irl när jag var liten. Jag tror även att avsaknaden av mobiler etcetera ställde högre krav på fantasi och påhittighet när jag var ung, idag sitter största mängden av ungdomarna hemma framför en skärm, berättar Martin Assarson, 54 år gammal.

Dagens ungdomar håller med om att det idag är ett problem med stillasittandet, dock anser hälften av de deltagande i undersökningen att de rör sig tillräckligt. En av deltagarna tror inte att de når upp till tidens aktivitet som rekommenderas medan resterande ungdomar svarade att de rör sig ibland, dock vet de inte om det är tillräckligt.

Molly Melin, deltagare i undersökningen, berättar att hon tränar basket 3 gånger i veckan, två timmar per träning och att det oftast blir match på helgen. Hon berättar att hon även är ute och springer ibland och hon anser själv att hon rör sig tillräckligt.

Finns det någon lösning?
Regeringen berättar att Sverige idag satsar en stor summa pengar på svensk idrott. De kom även ut med att de i vårens budget till och med har lagt till 10 miljoner kronor för att förbättra förutsättningar för barn och unga. Anledningen till att “Kul i fem” där unga får testa olika nya aktiviteter gratis fortfarande finns kvar är alltså inte slumpartat. Tankar går kring om det krävs fler idrottslektioner men man vill isåfall satsa mer på motion istället för bollsporter, i övrigt råds familjer att byta livsstil om det skulle behövas. Vara ute och röra sig mer, på helgerna kanske ta en cykeltur eller vara ute i skogen. Man försöker även uppmana till mer lek på rasterna, få barnen att testa nya aktiviteter.

https://www.dn.se/arkiv/debatt/forskare-varnar-for-forenklade-losningar-pa-problemen-med-stillasittande-och-overvikt-mer/
http://www.regeringen.se/regeringens-politik/folkhalsa-och-idrott/
https://www.idrottsforskning.se/unga-ror-sig-for-lite-visar-unik-studie/
https://centrumforidrottsforskning.se/sv/unga-ror-sig-lite-visar-unik-studie/
http://www.vetenskaphalsa.se/barn-och-ungdomar-ror-sig-for-lite/

Av: Jolene Ovendahl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.