Svensk synd – Martin Jern

Svensk synd av Martin Jern

Boken “Svensk synd” handlar om en kille som heter Otto. Otto är omkring 15 år och är konstant på flykt runt om i Sverige. Denna bok är definitivt en ungdomsbok, skriven i jag form och är lite av en kärlek- och mysteriebok med sorgliga inslag. Den är verklighetstrogen vilket jag tycker är bra för att då får man mer förståelse om hur andra har det runt om i världen och särskilt i Sverige. Boken är dessutom lättläst, tycker jag, eftersom författaren väljer att använda dagliga ordval. Jag blev också väldigt fast och insatt i boken på grund av den otroliga stämningen, vilket gjorde att läsningen flöt på lättare för mig.

Otto och hans mamma är oavbrutet på flykt i Sverige som sagt, men inte för att de har gjort något olagligt. Hans pappa är nämligen ute efter Otto och hans mamma, troligen för att döda dem. Otto har försökt bosätta sig och trivas i de städer han har flytt till, t.ex som Malmö och Norrköping. Men hans pappa har ändå hittat honom. Mamman är utbildad till frisör vilket inte är en så stor inkomstkälla gällande pengar, d.v.s att de har ont om pengar också. Pappan har försökt med en massa fula tricks att hitta Otto. De fallen beskrivs i boken, ett exempel var att låtsas vara någon annan, ett annat var att till och med fejkat sin egna död.

Boken börjar med att Otto och hans mamma sitter i bilen på väg någonstans, men vart vet de inte. De har precis flytt igen.  De kommer fram till en liten byhåla, även kallad Ryda. De stannar på ett motell och bli så småningom vänner med ägaren. De hade tänkt att stanna där i ett fåtal nätter men så blev det inte för mamman fick ett erbjudande att jobba där och då slapp hon betala full hyra för rummen.

I Ryda börjar Otto trivas bra tills han får höra om kyrkan. I Ryda har nästan alla invånare gått med i evigheten vilket är tron i kyrkan kallas. Men de som inte har gjort det blir ofta misshandlade precis som Otto. Ägarna av motellet är ett exempel på någon som inte gått med i Evigheten. Medlemmar i kyrkan kommer till husen där icke troende bor för att knacka på och missionera  vilket är störigt enligt dem som inte gått med. Eftersom Otto inte gått med i kyrkan blir han kallad syndare vilket jag tror har en stor betydelse i titeln på boken.

I Ryda träffar Otto en kompis genom motellets ägarens dotter, Monika eller Monkan som bara hennes närmaste vänner får kalla henne. Vännen som hon träffat heter Sara. De får en stel början men det utvecklas till en fin vänskap, men stressigt för Otto eftersom  han är är kär i Sara, tror han. Sara är lite av en gangster d.v.s hon får tag på knark lätt genom en massa äldre kontakter. Otto lyckas också träffa två ytterligare vänner, Klon och Kenny, som han hängde med dagligen innan han började i skolan.

Författaren Martin Jern är även en regissör till några filmer såsom “I love Johan”. Han är även producent och har skrivit manuset till Rum 213. Han har skrivit fyra böcker inklusive Svensk synd, dock finns ingen fortsättning. Martin Jern diver även produktionsbolaget Dansk skalle med Emil Larsson. Martin Jern föddes i Lund den 24 april 1978.

Jag valde att recensera just denna bok för att det är en väldigt bra och händelserik bok på 361 sidor. Denna bok nådde upp till mina förväntningar eftersom för det första titeln, den låter ganska smaskig om du förstår vad jag menar. För det andra så står det i baksidestexten på boken  – “Synd bara att Otto inte är den enda som har någonting att dölja. Jävligt synd” det blev jag fångad av, att det inte bra är Otto som kan ställa till med saker. Just nu är detta min nya solklara favoritbok eftersom jag personligen tycker att det är mycket drama, bråk och liknande som beskrivs i boken. Jag rekommenderar boken starkt  till unga vuxna, mogna tonåringar och ålder över det. Martin Jerns “svensk synd” får absolut 10/10 poäng av mig för att spänningen var på topp genom 100% av boken.

Av: Molly

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.