Intervju om Nationellaprov

Intervju med Lova Sannemalm, 6b

 

Hur tror du att det gick för dig på det första skriftliga nationella provet (Svenska)?

  1. 1. Jag tror att det gick ganska bra för mig. Det var några få frågor som jag missförstod enligt de andra i min klass (Då alla svarade annat än jag). Det gick speciellt bra när man skulle skriva en berättelse och en insändare. Jag tror att det gick bra eftersom att jag hade en tydlig röd tråd och använde mig av många adjektiv. Jag försökte också använda mig av gestaltande beskrivningar och mycket egna åsikter i min insändare.

 

Var du nervös innan provet?

  1. Jag var ganska nervös eftersom att det var mitt första skriftliga nationella prov. När jag pratade med mina vänner innan provet blev jag inte lika nervös. När lärarna sa att man skulle ta det lugnt och förberedde en blev man också mindre nervös.  

 

Vilket ämne är du mest nervös inför av de tre olika: Svenska, Engelska och matte?

  1. Jag tror nog att jag är mest nervös för engelskan just nu. Eftersom att man måste stava korrekt på engelska utan misstag. Det är även lite läskigt för man vet inte vad som dyker upp på de olika proven. Eftersom att man inte kan förbereda sig kan det vara mycket trovärdigt att det kommer ett område som man absolut inte kan. Det är det jag är lite nervös inför.

 

Har du några tips om man är väldigt nervös?

  1. Om man är väldigt nervös kan det vara bra att prata med en kompis som också är nervös. Då kan man dela sina tankar och peppa varandra. Det bästa är bara att ta det lugnt och inte vara stressad. Man måste lita på sig själv och tro på att man klarar det. Man måste inte alltid klara allting på topp. Bara man gör sitt bästa och det är bra nog. Man går trots allt bara i 6an.

 

Tycker du att nationella prov är svårare än “Vanliga” prov som man får i skolan?

  1. Det beror nog på vilka prov. Svenska nationella tyckte jag var enklare än vanliga prov eftersom att man fick se texten framför sig som man skulle plocka information från och så fick man även inspiration till sin text som man skulle skriva med hjälp av bilder. Man fick även ett “tema” inom berättelsen. Då fick vi temat “Den magiska silverringen”. Man fick även en början på berättelsen. Det tyckte jag var bra och lite enklare.

 

Blev du stressad under provet?

  1. Jag blev lite stressad under provet. Men ju mer jag skrev desto lugnare blev jag. Om jag ska vara ärlig var jag mer stressad innan provet. Jag blev inte så stressad under provet för jag kunde skriva den typen text som man skulle och jag var inte tidspressad.

 

Tyckte du att man fick lagom med tid?

  1. Jag hann klart med det första delprovet. Alltså det när man skulle svara på frågor utifrån texter. Däremot så fick jag lite tidspress på det andra delprovet. Där man skulle skriva en egen berättelse. Man behövde även läsa igenom sin text och rätta stavfel. Därför tog det väldigt lång tid. Men jag hann ändå klart precis i tid. Så jag tyckte att det var bra med tid.

(Denna intervjun börjades i februari. Sexorna har alltså redan börjat ha fler nationellaprov än vad som står i intervjun)

 

Av:Viola Herbst Åhlin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.