OS i Pyeongchang, det mest politiska OS någonsin.

Vinter OS i Pyeongchang, Sydkorea tog nyligen slut för några veckor sedan. Sverige som nation överstred allas förväntningar och åkte hem till Sverige med totalt 14 medaljer, varav 7 guld, 6 silver och en brons.

Människor över hela världen inklusive mig själv har suttit fastklistrade framför tv-skärmen när Sebastian Samuelsson tog silver i skidskytte. Eller när Stina Nilsson och Charlotte Kalla tog guld i sprintstafett.

På ytan verkar bara vinter OS som ett oskyldigt spel, men det gömmer sig som för det mesta saker under ytan. Allt från de två twittergalna män som bråkar om vem som har största atomknapp till statlig distribution av doping i Ryssland.

Många har nog hört talas om den Nordkoreanska hejarklacken som blivit skickade till Sydkorea för att heja på sitt land. Hejarklacken bestod av ca 200 nordkoreanska kvinnor, alla under 30, som med sina inövade ramsor fascinerat hela världen. Denna hejarklack tillsammans med atleterna har varit den största mängd civila människor som passerat gränsen sedan gränsen skapades. Alla dessa kvinnor har blivit handvalda av diktatorn i landet, Kim Jong Un. Hans fru blev utvald att sitta i hejarklacken, men hon lämnade Pyeongchang efter bara några dagar.

Donald Trump har också skickat en representant till Olympiska Spelen, nämligen hans dotter Ivanka Trump. Hon var i Pyeongchang vid slutcermonin och hälsade på alla medaljtagande atleter från USA.

Ryssland fick ju inte vara en egen nation under OS på grund av den statliga distributionen av doping. De atleter som inte blivit tagna för doping fick ta del i spelen under namnet OAR (Olympic Athletes from Russia). OAR presterade överhuvudtaget inte så bra som många trodde, kanske på grund av att alla bästa atleter var dopade? Ryssland vann bland annat ett hockey-guld.

 

 

Av: Svea Lindberg

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.