5 döda efter helikopterincident i New York City

En helikopter med fem fotografer och en pilot nödlandade i New York City söndagskvällen den 11 mars. Alla fem passagerare drunknade men piloten lyckades koppla loss sig från helikoptern och fälla ut en livbåt i det nästan fyragradiga vattnet efter den graciösa landningen i östra floden nära Rooseveltön.

“Mayday, mayday, mayday!”

skrek den 33-åriga piloten Richard Vance, som skulle flugit för militären om det inte vore för en ryggskada, till flygledaren på LaGuardia. Men innan någon kunde svara eller göra något var helikoptern redan upp och ner, cirka 15 meter under vattnet. Han sa även

“Engine failure. We’ve got an engine failure over the East River”.

Detta sa han efter att en av passagerarnas väskor oavsiktligt ska ha puttat till spaken som stänger av bränslepumpen till motorn i nödsituationer. När polisen fick meddelandet ringde de efter en flotte med en kran för att dra upp helikoptern.

Helikoptern landar i floden

Passagerarna drunknade eftersom de inte fick loss sina selen som de satt fast i. Selarna var alldeles för komplicerade för en vanlig turist, eller i detta fallet en fotograf, att koppa loss själv. Piloten som lyckades koppla loss sig har gjort detta flera gånger under sin sju år långa karriär som helikopterpilot.

Passagerarna tar en selfie när de lyfter

När räddningstjänstens dykare kom till plats fick de skära loss passagerarna som var mellan 26 och 34 år gamla för att få ut dem. Dykarna hittade två redan döda och tre som fördes till sjukhus och avled senare.


Varför finns det då en knapp som gör att motorn totalt tappar kraft i en helikopter? De faller väl som en sten om motorn stängs av?

Spaken är till för att kunna stänga av bränsletillförseln till motorn om det skulle ske en brand ombord på helikoptern. Då är det bättre att göra en så kallad autorotation så att helikoptern kan landa relativt säkert än att riskera en explosion. En helikopter har en ganska okänd egenskap som kallas för ”autorotation”. Denna egenskap gör att den yttre delen av rotorbladet skapar tillräckligt med energi och rotation för att få den inre delen av rotorbladet att fortsätta snurra en kort stund. Detta gör att piloten har en chans att landa relativt säkert.

Företaget och dess historia.

Företaget FlyNYON som ägs av Liberty Helicopters beskriver sig själva som ”Det största och mest erfarna helikoptersightseeingföretaget och charterservicen i New York City”. Den så kallade servicen som har varit i service i över 30 år, har haft tre kraschar de senaste 11 åren. År 2009 kraschade också en av företagets helikoptrar efter att en pilot flög på en högre höjd än han skulle och därför flög in i ett flygplan. 2007 kraschade en annan av deras helikoptrar i Hudsonfloden, men där överlevde alla tack vare att en ambulanssjukvårdare var ombord och kunde hjälpa alla att komma ut.

En ny helikopter kommer att kosta företaget 1,000,000$ men ett nytt rykte lär bli svårt att köpa.

Se ytterligare länkar nedan. (Varning: känsliga scener kan förekomma)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.