Åttornas transferdag

Onsdagen den 14 februari kom sex personer till skolan för att berätta om allt från hur man ska ta hand om sin privatekonomi till hur det är att vara ingenjör och vad det innebär. Detta fick alla åttor ta del av i fyra grupper.

Dagen var uppdelad i fyra delar och klasserna lika så; en av stationerna handlade om hur man ska ta hand om sin ekonomi på ett optimalt sätt. Detta berättade två män från Swedbank om. Man fick lära sig om låntagande, för och nackdelar med detta samt hur man tar lån och vilka lån man ska ta och vilka man ska hålla avstånd från. Det diskuterades SMSlån och hur ens ekonomi med hjälp av dessa kan hamna i en nedåtspiral. En film om en tjej som berättade om sin ekonomi visades och paralleller från filmen strukturerade presentationen.

Drömmarnas hus håller i en station

Efter lite grundläggande information om privatekonomi gick man till nästa station som handlade om att skapa, driva och att lägga ner företag i gymnasiet. Denna station drevs av Ung Företagsamhet. Organisationen utbildar unga om entreprenörskap och har gjort detta i snart 40 år.  Åttorna fick börja med att göra ett Quiz om hur bra man skulle passa som entreprenör, sen fick eleverna gissa vad olika uf-produkter hade för funktion. till sist delades gruppen in i par och man skulle kombinera två saker till en produkt (t.ex jacka och reflex).

 

Eleverna får ta del av övningar

Två kvinnor från Drömmarnas Hus höll i den tredje stationen. Dagen inleddes av ett uppspel av dem där en av karaktärerna kom för sent till en jobbintervju och agerade inte som publiken förväntade sig. Stationen började med en diskussion om uppspelet. Det diskuterades vad som gjordes fel, vad som kan förbättras och vad hon kunde tänka på till nästa gång för att öka chansen att få jobbet. I den andra delen av stationen fick eleverna öva på att gå på anställningsintervju två och två.

Den sista stationen hölls av en ingenjör. Han berättade om allt från att äta hund i Kina till att byta övervakningskameror på Sveriges största fängelse. I föreläsningen fick man även ta del av för och nackdelar med att vara ingenjör, varför det är viktigt att göra värnplikten och varför man verkligen ska välja ett yrke efter vad man är intresserad av.

Av:Liam Persson

En reaktion på ”Åttornas transferdag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.