Sjuorna går i känd konstnärs fotspår

Sjuorna på Västra Hamnens skola medverkar just nu i ett Skapande skola-projekt i samarbete med Malmö Konsthall. Projekt utgörs av två workshops, en på Konsthallen och en på skolan samt elevutställning och vernissage till denna på Malmö Konsthall. Hela projektet utgår från konstnären Judith Scotts pågående utställning.

– Vi har valt ut Judith Scott till det här projektet. Hon var funktionsnedsatt och döv och jobbade utifrån sådana material som fanns på kreativt centrum i Kalifornien där hon var. Efter ett tag började hon att bygga egna former, hon hade inga egna ägodelar så hon var rädd om sina saker. Hon virade in saker, nycklar och tidningar t ex, i material. De har röntgat hennes skulpturer och då hittat föremål i dem. Hon dog 2005. Tills dess var hon väldigt aktiv, ställde ut i hela världen. Hon använde ingen tejp, inget klister. Hon virar och knyter och det är hennes metod vi använder här. Men eleverna gör sina egna varianter. Det finns inga regler. Vi har bara visat vilka material som finns, säger Carin Blücher, konstnär och delaktig i projektet.

Här kan ni läsa mer om den pågående utställningen på Konsthallen:

Judith Scott på Malmö konsthall – utställningen Odradek

I slöjdsalen pågår arbetet för fullt när klass 7a dragit igång med tillverkandet av egna konstverk i Judith Scotts anda.

– Vi har fått i uppgift att göra ett konstverk som är likt Judith Scott. Vi fick tolka hur vi ville. De flesta fick idén att vi skulle trä någonting runt en form. Sen fick vi jobba vidare på det hur vi ville, kanske reservera saker till framtiden eller leka med färger.

Min idé är att jag ska ha en gammal mobil och fina plantor. Nu är det tvärtom, mobiler är nya och bra, plantorna är de som lider. Vi skadar naturen nu, ibland utan att tänka på det. Men i min idé är mobilen förstörd och plantorna är det fina. Jag tänkte att om den här hade stått kvar i framtiden så hade man sett en mobil och plantor. Som en dystopi, elen funkar inte och det växer plantor överallt. Naturen tar över, säger Clara Niemiec Gustavsson.

Henrietta Paglert och Vera Larsen gör ett konstverk i två delar som ska sättas ihop.

– Vi har tänkt lite att vårt konstverk ska symbolisera vardagen, säger Henrietta Paglert

– Vardagen kan se olika ut, vi har tagit tandborstar och nycklar. När vi sätter ihop det så ser hennes annorlunda ut, säger Vera Larsen.

– Ja, vardagen är inte alltid likadan, säger Henrietta Paglert och visar två lila tandborstar som sticker upp ur hennes cylinderformade konstverk.

Alfred Anderssons konstverk utgår från en plastlåda.

– Jag har använt mig av av samma princip som konstnären. Det är en minnessparare, det finns träbitar i den, det är tanken som räknas, säger Alfred Andersson.

Nästa vecka kommer eleverna att få besöka Konsthallen. Då ska de få göra en workshop till och de kommer att ha med sig sina konstverk. Avslutningsvis kommer elevernas konstverk att ställas ut i en utställning i ett rum på Konsthallen som heter K-salen.

Av: Helga Boström

En reaktion på ”Sjuorna går i känd konstnärs fotspår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.