Filmdagarna

Torsdagen vecka 7 hölls Västra Hamnens skolas filmgala. De filmer som eleverna i årskurs 7 till 9 ägnade sig åt under höstterminen fick äntligen visas på den vita duken.  

Förra året lanserades den fantastiska iden om att arrangera filmdagar för årskurserna 7-9. Konceptet myntades av Matte- och NO-läraren Simon Johnson. “Jag vill göra något kreativt för eleverna, och skapa traditioner”. Denna tanke gjorde att andra lärare såsom Bobica och Helga på, och filmdagarna blev ett faktum. Bobica var en av lärarna som var med från början och förklarar varför detta var en sådan bra ide, “Jag tycker att film ingår i bildämnet och jag har alltid velat göra det men inte haft tid”. Hon berättar även att processen gick ut på att det lärarna diskuterade om upplägget och ville inkludera eleverna mer. Bobica säger att, “Film ett uttryckssätt som tillhör eleverna, så därför är detta viktigt”.

Dagarna gick ut på att elever fick sätta sig in i filmkonsten genom att skapa egna kortfilmer. Detta året fick eleverna var med och bestämma det överliggande temat, vilket blev ”Fruktan”. Sedan fick eleverna välja mellan olika typer av filmer, såsom komedi eller skräck. Resultatet blev ett stort utbud av välgjorda filmer. Två Fantasyfilmer, 6 deckare och resterande filmer var antingen skräck eller komedi. Helga uttrycker sig: “Jag tycker att det blev bättre än förra året, filmerna höll högre kvalitet och engagemanget hos eleverna var större”. ”Det är även roligt att alla elever kommer fram och får visa andra sidor utan att bli utsatta, det visar på gemenskap”, säger hon glatt.

Filmdagarna blev en stor succé hos eleverna som detta året fick bestämma mer. De var jury och konferencierer samt påverkade temat. Det fanns tydliga tecken på att galan och filmskapandet uppskattades av eleverna. Maj och Siri från 9b säger entusiastiska: “Det var superkul att få skapa själv och att sedan se på alla filmer. Det var mysigt”.

  Under galan kröntes tre vinnare, här är en av vinnarna i kategorin skräck!

  Det var ett gäng från 7:an som tog hem priset för bästa deckaren!

I fortsättningen så verkar det som att filmdagarna är en tradition som kommer att bevaras på skolan. Elever och lärare på skolan är överens om att detta är ett engagemang som både är kreativt och roligt. Simon tillägger, “Målet med filmdagarna är att få fram elevernas kreativa sidor och skapa gemenskap i klasserna. Att få visa att det är vi som är Västra Hamnens skola just nu!”.

Av: Alba Grinneby 9c

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.