Per Nilssons dagsaktuella ungdomsdystopi Otopia är magisk

Spekulationer om framtiden har alltid funnits inom litteraturen. Nu är det dags för författaren Per Nilsson att ta sig an detta koncept med den spännande historien om den nya världen Otopia!

Otopia är Per Nilssons första dystopi från 2014. Han skriver ungdomsböcker och gav ut sin första bok 1986. Han har skrivit många omtalade böcker bland annat Svenne, Anarkai och Hjärtans fröjd och nu denna otroliga berättelse om Otopia.

Efter en rad katastrofala händelser byggs en ny värld med målet att det som tidigare skett aldrig ska få ske igen. Därför har människorna i Utopia ett facit, om hur man som bäst bygger världen ny. Som läsare vävs du in i ett samhälle så strikt och solidariskt att det påminner om det kommunistiska Sovjetunionen. I Otopia tillhöra allt alla, folket har makten och det är förbjudet att ha syskon. Per Nilsson lyckas med att få dig som läsare att förstå. Redan efter 40 sidor fick jag en tydlig uppfattning om Otopia, till skillnad från andra dystopier jag läst där världen varit betydligt svårare att förstå.

Boken inleds med att man som läsare möter huvudkaraktären Miqi. Redan efter första sidan blev jag medveten om hennes nyfikna och tänkande natur. Det förklaras inte mycket kring hennes utseende eftersom boken är skriven ur Miqis perspektiv. Detta är bara en fördel eftersom det då finns oändligt med utrymme för hennes tankar. Miqi är fylld med tankar och frågor som är ständigt närvarande i boken. Hon blir exempelvis övertygad om att samhället hon lever i döljer något och hon börjar ifrågasätta huruvida medborgarna är kontrollerade av en högre makt eller inte. De konspirationsteorier hon har växer när hon möter sin biologiska syster. Tyvärr är inte allt som Miqi tror. Det visar sig nämligen att hon misstolkat samhället hon lever i. Detta gör slutet oväntat och svårt att förstå, eftersom man får en massa ny och avgörande information. Detta blir lite väl komplicerat för min smak men jag kan tänka mig att det är tilltalar andra.

Trots att boken utspelar sig i framtiden är den dagsaktuell. Den får mig, att precis som Miqi, ifrågasätta vad som är rätt och fel, samt fundera över vilket ansvar vi har gentemot samhället och varandra. Idén om att den tid och de värderingar vi lever efter nu orsakar katastrofer i framtiden är ett fantastiskt koncept som Per Nilsson tar väl vara på. Otopia tar upp vad som gick fel i vår tid och det får mig som läsare att fundera över mitt egna levnadssätt, något som är oerhört positivt. Dock uppstod det ibland motsägelsefulla situationer  när åsikter som jag höll med om togs upp i helt absurda situationer. Jag försattes i ett dilemma som var extremt främmande. Till exempel när Miqi var i skolan och hennes lärare bad henne ställa sig upp för att de skulle diskutera hur fel det var att objektifiera kvinnan och hur hon varit förtryckt under den ”Gamla tiden” ( vår tid ). När jag läste så höll jag med om allt deras lärare sa, men något med  att Miqi faktiskt ju stod där och blev utfrågad och nästan objektifierad gjorde situationen förvirrande och lite absurd.” – Du behöver inte klä dig i obekväma kläder för att attrahera männen, fortsatte magistern. Jag kände mig som en docka när jag skakade på huvudet” Att ordet docka används antyder att hon i denna situationen känner sig som ett objekt eller till och med en leksak.

Denna motsägelsefulla scen känner jag igen från Per Nilssons stil.

I många andra böcker, exempelvis Svenne, tas många kontroversiella frågeställningar upp. I Svenne förekommer det ofta starka reaktioner mot det mångkulturella samhället, exempelvis så drar Dackemans anhängare av muslimska kvinnor hijab för att “befria de” från vad de anser vara förtryck. Genom hela Svenne visar flera karaktärer ett hat mot invandring och islam. Detta kändes som ett nytt och vågat grepp.

Trots att Otopia är full av snygga formuleringar och fina beskrivningar blir meningarna ofta lite väl korta. Det är väldigt många punkter vilket gjorde att jag ofta tappade flytet. Det är synd eftersom det drog ner lusten att läsa..

De förväntningar jag hade om boken var ganska höga just för att jag läst mycket av Per Nilsson tidigare. Enligt mig så levde Otopia upp till de flesta av mina förväntningar. Jag hade hoppats  att den skulle vara lite vågad och ta upp saker som är småförbjudna att prata om. Det gjorde den också, exempelvis sättet som människorna i Otopia såg ner på religion och frihet. Detta gjorde den speciell och inte likt något annat jag läst. Jag tror att Per Nilsson vill framhäva hur viktigt det är att ifrågasätta och fundera över sig själv och samhället, precis som  Miqi gör. Men han vill nog även lyfta att det är viktigt att ha tillit till varandra. Miqi glömmer nämligen det, vilket leder till svårigheter för henne.

Jag uppskattade verkligen Otopia främst på grund av konceptet om en helt ny värld men också att den väcker en diskussion. Därför tycker jag att boken är ett självklart val i undervisningssyfte. Gillar du spännande böcker, som får dig att tänka och ifrågasätta så är Otopia boken för dig!

Av: Alba Grinneby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.