Livsfarliga tallrikar

Jag kom in i matsalen och blev bemött av den ljuvliga doften av spagetti med köttfärsås. Det var många i matsalen och ljudvolymen var öronbedövande, trots det tyckte jag att ljudet från min mage        var högre. Det första jag såg var de två stora högarna med staplade tallrikar, jag tog en tallrik och skulle just börja ta av de skrämmande salladsblandningar när jag plötsligt hörde två små irriterande röster bakom mig. “Uhs, du tog den översta tallriken .“ “Gjorde jag inte alls.” Jag granskade de två barnen bakom mig uppifrån och ner. Medan de fortsatte diskutera började jag tänka på hur patetiska de såg ut, tills jag insåg att jag alldeles nyss själv tagit den översta tallriken. Jag brukar inte tänka på det, jag har bara vant mig vid att alla andra alltid tar tallriken under. Varje dag gör vi ungdomar saker som vi inte reflektera över. Jag är säker på att ca 90% av ungdomarna på Västra Hamnens skola aldrig tar den översta tallriken. Enligt mig låter det fånigt och till och med lite barnsligt vilket det också är. Ju mera jag tänker på det.

Bakterieskräck. Om du tar den översta tallriken får du bakterier på dig, därefter blir du sjuk och din hals kommer svälla upp så att du inte kan andas. Varpå du dör, men innan det har du lyckats smita alla runt omkring dig. Denna smittan kommer sprida sig snabbare varje gång någon tar den översta tallriken, och innan du vet ordet av det är  hela mänskligheten utrotad. Så vad du än gör, ta INTE den översta tallriken.

Nej. Tallriken hoppar inte upp med vassa huggtänder och biter dig, den är inte smittad med några allvarliga sjukdomar som pest eller rabies. Du kommer inte heller läsa i Dagstidningen eller Sydsvenskan om ett barn som blivit uppäten av en farlig tallrik. Om du vill vara säker på att få en ren tallrik kan du lika gärna ta med det mest säljande diskmedlet. “Yes, diskmedlet som tar bort allt, du behöver inte skölja bara sätt in”. Seriöst du hör väl själv hur det låter?

Men är det på grund av bakterieskräck eller något annat?

Jag tror att det beror på att vi ungdomar idag blir så påverkade av folk runt omkring oss. Vi vill inte sticka ut från mängden och därför gör vi vad alla andra gör, ibland utan att vi tänker på det. Jag tycker inte det finns en direkt bra förklaring till varför det är såhär, men jag tror att det är på grund av detta samhälle som vi lever i som har format oss ungdomar till de vi är idag.  I dagens samhälle finns det tusen olika skönhetsideal och normer som vi förväntas följa, vi ser dem överallt i tidningar och reklamer där spinkiga modeller står och posar. Och emellan alla idealer finns skolan, som blir en plats där det gäller att vara populär, bra betyg och följa skönhetsidealen. Sångerskan Christina Aguileras fick kommentarer från bl.a sociala medier om att hon blivit för tjock efter att visat upp sig på den röda mattan. Hon sa att hon var nöjd med sin kropp som den var, men efteråt började hon träna och äta nyttigt och har nu fått en godkänd form. Vi ungdomar ska inte behöva känna oss tvingade till att vara som alla andra, vi ska våga vara oss själva både i utseendet och beteendet. Till och med från femårsåldern har vi fått höra vad som är rätt & fel, vilka ideal vi ska följa, hur vi ska vara, hur vi inte ska vara, vad vi ska säga, vad vi inte får röra vid för att de är bakterier överallt osv. Vi ungdomar har växt upp med dessa obetydliga normer och ideal, vi har vant oss så mycket så att det känns helt naturligt för oss. Så att vi glömt vad vi själva egentligen tycker. Jag vill att vi ska börja ta ett steg ut ifrån denna bubblan som vi lever i, och börja ifrågasätta oss själva. Hur tycker jag? Vad vill jag?

Att våga ta den översta tallriken kan vara svårare än vad man tror. Men det spelar i själva verket ingen roll om du tar den översta tallriken eller inte, du får göra hur du vill. Och ärligt talat om detta är ditt största problem i livet, då är du den lyckligaste människan i världen.

Av: Nina Bendix Kanneworff, 9c

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.