Öppna ögonen, du vill inte missa revolutionen!

Öppna ögonen, du vill inte missa revolutionen!

 

Ofta så känns det som alla världens revolutioner hände för hundratals år sedan. Franska revolutionen, Romarriket och de grekiska filosoferna känns väldigt långt borta. Världen har formats som lera men en sak har alltid varit en global verklighet; Kvinnor har alltid lidit i tystnad av sexuella trakasserier. Ända tills nu. Just nu sker en revolution, framför mina ögon. För den första gången så skambeläggs och sparkas män som ofredar och förstör. När metoo-rörelsen satte igång kände jag som kvinna eufori. Det var som hela min identitet pustade ut en lättnad. Äntligen så skulle jag och mina medkvinnor tas på allvar, på en högre standard. Vi skulle inte behöva trösta varandra på kvällarna och vi skulle inte behöva hata män i hemlighet, utan våra upplevelser skulle tas på allvar och förbrytarna skulle tas på bar gärning. Kanske så var tiderna av förtryck och förminskning över.

Om det bara var så lätt. Även om metoo skapades för att ge kvinnor en röst och makten att visa hur stort och brett problemet är, så lyckas ändå en del vinkla det hela så att det ska handla om män istället. Nej, det här är inte er jävla hashtag, stick. Låt oss finnas. Hela jag fylls av en känsla av hopplöshet när jag läser om personer som Staffan Heimerson, personer som av någon anledning ens kommer på tanken att lyfta förbrytarnas välmående när offren äntligen har fått sin uppmärksamhet.

Av någon anledning så är män alltid nöjda tills de får skit av arga kvinnor. De kanske är ovana vid att behöva ta ansvar när kvinnorna har tagit hand om dem och deras bröder i hela deras liv?

 

Metoo är mycket större än de enstaka fallen, det är den otroligt stora mängden som visar att vårt samhälle inte är okej. Något är riktigt fel i många mäns livsstil. Vi har inte tid för att lyssna på hur “snälla killar” gnäller när de blir anklagade för något de inte har gjort. Jag är ledsen Erik Johansson, jag förstår att du inte har våldtagit någon, men nu var det faktiskt dina bröder som gjorde det, det kanske är dags för dig att ta lite ansvar och inte skratta åt deras förtryckande skämt nästa gång?

Det är som att hälften av världens befolkning bara vill glömma bort och ignorera när den andra halvan skriker desperat efter rättvisa. Jag förstår inte. Om det nu finns bra män där ute, varför engagerar de sig aldrig i diskussionerna? Varför sitter alltid grabbarna i bakgrunden och ser obekväma ut när problem som blandar in dem tas upp? Vad är det som är så läskigt med att vara en ansvarsfull medmänniska? Jag har många kvinnliga vänner som har berättat sina historier efter hashtaggen, men ingen av mina manliga vänner visar något intresse för att förändra. Det känns bara så himla fel.

 

Män, metoo behöver inte vara den enda revolutionen, en revolution där män tar ansvar för första gången i historien är också möjlig. Valet är erat, ni kan vara tysta eller vara en del av problemet.

 

Av: Ella Sjögren

 

 

2 reaktioner på ”Öppna ögonen, du vill inte missa revolutionen!

  1. Jag tycker det här är rent skitsnack. Ingen anledning att hata män för att det finns några idioter i världen. Det är som att vi män skulle hata kvinnor för att några sa att alla män var taskiga. Så snälla säg inte sånt här och uttryck er inte på detta män hatande sättet. Tack för en mediocre artikel.

    Gilla

    1. Grejen är den att det är extremt många män som har trakasserat en kvinna på olika sätt minst en gång. Kvinnor har alltid varit under mannen, undertryckta och nertrampade. Jag tror inte att den som skrivit säger att de flesta kvinnor är helt felfria och inte gjort dumma saker men det är inte det det handlar om. Det handlar om att kvinnor har i ÅRATAL varit under mannen och att det är flera miljontals kvinnor världen över som har blivit sexuellt trakasserade minst EN gång om inte fler. Och om du inte är en av dessa miljontals män så tycker jag inte att du borde ta åt dig 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.