Elektricitet – djur

Elektricitet – Djur

 

Vissa fiskar är elektriska och kan ge ifrån sig stötar på 500 V och mer. Den typen av stötar kan man inte ens få av ett eluttag. Denna el kan fiskar ha mycket användning av. De kan till exempel använda den som vapen eller försvar. Fiskarna bedövar och dödar sitt byte med hjälp av elektriciteten. Den är dock inte farlig för människor. Bara om man får flera stötar efter varandra. Däremot kan det vara farligt för personer med hjärtfel. Om fiskarna skulle bli attackerade så går det ju bra att försvara sig med deras elektricitet. Elektriska fiskar kan också ha användning av sin elektricitet på andra sätt. Ålar till exempel, lever oftast i vatten med mycket slam som gör det svårt att se. Då använder de elektriciteten för att känna sig fram. Då ger de ut elektriska stötar för att känna vad som är runt de.

Men hur går det till för att fiskarna ska få sin elektricitet? Jo, de har små “elverk” som är seriekopplade med långa kedjor. En och en ger ifrån sig en liten spänning men tillsammans blir det många volt! En elektrisk ål ger ifrån sig flera stötar i minuten.

Nu kanske man tror att alla djur som lyser är elektriska men så är det faktiskt inte. Lysmaskar, eldflugor osv. Deras ljus är kemiskt. Ur deras mat får de energi som de tar till vara på.

Ibland kan man se att fåglar sitter på kraftledningar. Men, de brinner ändå inte upp. Orsaken till detta är att de bara rör vid en av ledningarna och inte flera. Får att ström ska kunna gå igenom de som måste det bildas en sluten krets vilket händer om de nuddar flera av ledningarna. Det är därför större fåglar som till exempel svanar inte kan sitta där utan att brinna upp.

 

Gjord av: Signe Rutberg, 6c

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.