Girl Online

Girl Online

 

Detta är första delen av en trilogi som utspelar sig i nutidens Brighton som ligger i England och New York. Genren är ungdomsbok, vilket jag tror riktar sig till kanske dem som är 12-14 år.

Den handlade om en tjej som heter Penny men kallas för Pen och hon är femton år. Hon bor i Brighton i England och hennes föräldrar driver en bröllopsaffär där hon ibland extrajobbar. Penny tycker om att fotografera och har skapat en blogg som heter Girl Online där hon är anonym och skriver om saker som händer henne. Hon är även väldigt klumpig och det händer massa pinsamma saker hela tiden som att hon snubblar ganska så ofta och att hon säger en konstig kommentar vid fel ställe. Jag tycker även att hon blir lurad ganska så ofta av vissa personer. Penny har väldigt svårt med kompisar.

Hennes barndomskompis Megan som hon har varit vän med sedan i mellanstadiet förändrades när hon fick ett jobb i en reklamfilm och sedan dess har hon varit självupptagen och taskig. När Megan är taskig emot Penny så känner hon sig obekväm med, det leder till att hon inte känner sig självsäker, hon blir nervös och får en panikattack. Jag upplever det även att hon är lite otäck och det tror jag också att Penny tycker.

Sen är det en kille som hon är varit kär i också sedan en lång tid tillbaka som heter Ollie och han utnyttjar henne eftersom han vet att hon gillar honom till att göra olika saker som t.e.x. att han bjuder ut henne på den “dejt” men sedan så var det bara för att Penny skulle ta några snygga profilbilder åt honom. Det som är problemet är att Penny inte vågar säga ifrån. Hon har bara en enda vän som heter Elliot som nästan bor hemma hos Pennys familj eftersom hans familj accepterar inte honom för att han är homosexuell. Han tycker även att det är jobbigt hemma eftersom hans föräldrar bråkar hela tiden och har “isolerat” sig från varandra. Han går i gymnasiet så hon kan inte vara med honom i skolan.

Då inträffar det en incident på internet som vänder hela Pennys värld upp och ner. Det som händer blir bara värre och värre hela tiden och sprider sig på nästan alla sociala medier. Helt plötsligt så får hennes föräldrar ett stort jobb i New York och allt förändras för Penny på ett bra sätt.

Jag tyckte att den var bra och jag tycker även att det är en sådan bok man ska ha läst någon gång för det tar upp väldigt viktiga saker om hur man kan känna sig ibland när man växer upp.

Den skiljer sig från andra böcker genom att allting går inte bra för huvudpersonen, utan Penny har motgångar och då speglar det sig i det verkliga livet mer och jag känner igen mig mycket. Det är även det syftet som jag tror att författaren vill förmedla. Oftast brukar huvudpersonerna alltid vara så duktiga bra och allting är perfekt och det var det författaren ville ändra på och visa att så här är det i verkliga livet, att man har motgångar.

Det tog lite tid för mig att komma in i boken men efter kanske lite mindre än halva boken så kunde jag verkligen inte sluta läsa. Den var till och med så bra att jag håller på att läsa den andra boken nu. Den börjar ganska så långt ner på spänningskurvan men ganska fort så när det händer en incident så höjs kurvan mycket. Sedan så håller den sig där uppe ett långt tag ända tills i slutet då den sjunker ner.

Det är inte riktigt den genren som jag brukar läsa men jag var sugen på en sådan verklighetstrogen bok eftersom jag läser mycket fantasy och den lät spännande och bra på baksidan. Den hade också fått väldigt bra kritik i England och författaren Zoe Sugg hade vunnit många priser. Jag gjorde lite research om författaren och boken och det verkar som Zoe skriver om hennes syster men hon själv finns inte med i boken och det gör att man blir ännu mer intresserad enligt mig. Zoella som hon egentligen heter är en känd youtuber i England och detta är hennes första bok. Jag drogs till boken för att den var väldigt färgglad och en fin framsida också.

Jag hade förväntat mig att det skulle vara en tjej-träffa-kille-lyckliga i alla sina dagar bok så jag hade ganska låga förväntningar mest bara för att alla ungdomsböcker brukar vara så. I alla fall de böckerna jag har läst har varit sådana, att allt är så enkelt, vilket det egentligen inte är.

När jag hade läst kanske halva boken och reflekterade över vad som hade hänt så märkte jag att det stämmer in på mig själv att man gör jobbiga pinsamma fel hela tiden och att man övervinner sin rädslor och det gör att jag älskar boken. Sen så är det ju bara första delen av en trilogi så det blir antagligen bara bättre och bättre hoppas jag. Jag kan inte säga att det liknar någon annan bok som jag har läst eftersom denna var så annorlunda och speciell. Men det kanske liknar lite Blunda och hoppa boken eftersom det är lite samma koncept eftersom båda två är bra i skolan och sånt.

Denna boken fick mig att längta tills jag kom hem ifrån skolan så att jag skulle kunna läsa och det är en bra bok som tar upp många viktiga saker som man borde reflektera över. Bland annat om hur man kan känna sig nere på botten och hur fort det kan ändra sig. Jag tycker att den speglar sig mycket hur jag är själv som person och hur jag känner mig ibland. Jag fick verkligen lära känna Penny på djupet när jag läste boken och levde mig så mycket in också så att när någonting hände så delade jag samma känsla som Penny. Detta är en sådan typisk bok som om man känner att man har läst-alla-böcker-i-hela-världen och letar efter något nytt så ska man definitivt läsa denna. Jag tycker att den får fem av fem stjärnor av mig för den var verkligen bra.

Av: Julia Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.