En blomma i Afrikas öken

En blomma i Afrikas öken

 

“Vi får följa hennes besvärliga resa genom Saharas öken till stora städer, genom sorg och lycka. Från fattigdom och den spartanska livsstilen till världskänd fotomodell.”

“En blomma i Afrikas öken” är titeln på boken jag läst. Det är en självbiografi skriven av Waris Dirie tillsammans med journalisten Cathleen Miller. Boken handlar om Waris Diries liv och är skriven i kronologisk ordning. Hon föddes 1965 i Somalias öken i en stor nomadfamilj. Hennes barndom var hård och primitiv, den var krävande och präglades av traditionella muslimska värderingar. Vid fem års ålder könsstympades Waris och lämnades med ett ihopsytt underliv. Endast ett litet hål med samma diameter som en tändsticka kvarlämnat för urin och mensblod. När jag läste om denna förfärliga könsstympning gjorde det ont i hela min kropp. Vid tolv års ålder blev Waris mot sin vilja bortgift med en 60 år gammal man. Då bestämde hon sig för att fly. Vi får följa hennes resa genom Saharas öken till stora städer, genom sorg och lycka. Från fattigdom och den spartanska livsstilen till världskänd fotomodell. Boken handlar även om hennes kamp mot bortgifte, sexuella övergrepp och de dödliga könsstympningar som unga flickor utsätts för.

Jag tyckte till stor del att det var en stark och händelserik historia. Personligen har jag ofta svårt att fastna för böcker och tycker det är trögt att komma in i dem, men den här boken fångade mig direkt och väckte frågor som krävde svar. Den var spännande, ibland komisk men även sorglig. Som läsare kastas du mellan förfärliga könsstympningar och bortgifte som väckte ilska och sorg till komiska händelser som till exempel när Waris första gången satte sin fot på en flygplanstoalett. Hon vågade inte ta risken att trycka på spolningsknappen utifall att flygplanet skulle sprängas. Istället kom hon på en lösning som varken uppskattades av personalen eller passagerarna. Jag kom på mig själv gråtandes eller skrattandes flera gånger. Boken beskrev händelser väldigt målande och det gav mig en stark inlevelse och känsla av närvaro.

Mina förväntningar på denna bok var höga då jag har hört mycket positivt om den. Jag förväntade mig en spännande, sorglig och intressant berättelse. Till stor del stämmer detta bra in men jag upplevde en svacka i mitten av boken, då beskrivningarna blev lite utdragna. Det hindrade mig inte att läsa vidare vilket jag nu är mycket glad för.

Waris är en målinriktad ung kvinna med hög ambition. Hennes förutsättningar var till en början mycket dåliga men hon kämpar sig till ett bra liv. Jag upplever Waris som en person med många tankar och åsikter, men samtidigt mycket tystlåten. Trots detta står hon upp för sig själv men även för miljontals unga kvinnors rättigheter. Jag upplever att detta är en berättelse full av hopp och att det är en historia som anspelar på den traditionella askungesagan. Händelserna är inte lika varandra men det som påminner om varandra är historien om en person som tar sig från fattigdom till ett nytt liv med bättre förutsättningar.  

Jag tror att Waris Dirie skrev denna självbiografi för att berätta om sina personliga upplevelser och ge en röst åt afrikanska kvinnor som sällan blir hörda. Kanske också för att visa hur det verkligen är att växa upp i en nomadfamilj men även hur det är att lämna sin familj och fortsätta livet i nya sammanhang. Jag tänker att hon även vill sprida sitt budskap om hur hemskt bortgifte och könsstympning är och uppmärksamma samt utbilda i denna fråga så att kvinnor aldrig mer utsätts för dessa grymheter. Detta har lett till att hon idag är FN-ambassadör. Efter jag läst denna bok har jag fått betydligt bättre koll på hur afrikanska nomadkvinnor lever då jag förut inte hade någon koll alls.

Min uppfattning om hur kvinnor runt om i världen lever och vad de utsätts för har vidgats efter läsningen. Jag tror att det är extra viktigt att vi tar del av historier som denna för att öka förståelsen för varandra i vår globala värld. Därför kan jag varmt rekommendera denna fantastiska bok!

Av: Maj Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.