I dagens Sverige är alla unika på exakt samma sätt

Alla Sveriges ungdomar kan delas in i två fack. Orten eller hipster. Visst det finns olika falanger mellan dessa men faktumet kvarstår: Det är antingen det ena eller det andra. Hur viktigt är det här med kläder och stil egentligen? Finns det någonting mer än tråd och tyg i de plaggen vi har på oss,  förser kläder oss med någonting större? Frågar du mig så ger det oss en tillhörighet. Varför skulle det annars finnas så tydliga mönster i vad ungdomar har på sig idag.

I onsdags när jag var ute och strosade runt på stan med mina vänner så fick jag en revolutionerande uppenbarelse när vi mötte sju ungdomstjejer på trottoaren. Alla såg exakt likadana ut! Med sina hipsterbyxor, såna som är lösa vid ankeln, långa kappor, men framförallt de svarta Vansen. Som en nyrekryterad hipsterarme gick dessa sju tjejer emot mig och mina kompisar. Jag blev så chockad av synen så att jag gick in i en av tjejerna. Pinsamt. Men upplevelsen slog rot i mig och jag insåg att nästan alla ungdomar här på Stortorget har likadana kläder. Antingen så är det samma stil som de sju hipstertjejerna, eller så är de orten med sina märkesmössor, pälsjackor, vita jeans och mycket smink. Men det är oftas det ena eller det andra. Som jag ser det finns det två stora stilfack, i vilka varenda svensk ungdom kan delas in. När jag stog där på stan, en helt vanlig onsdagskväll så insåg jag hur lika vi unga klär oss. För runt mig på torget så föll de ungdomar jag såg in i något av facken. Jag betraktade ivrigt mina vänners kläder och mina egna  och faktumet uppenbarade sig sakta, vi ser ju också ut som alla andra! Varför ser alla dagens ungdomar nästan likadana ut? Ger kläderna oss en trygghet, en känsla av att passa in, och hur viktig är denna trygghet? Alla dessa tankar vimlade runt i mitt huvud när jag satt på huk för att knyta mina svarta Vans. Attans. Svarta Vans.

När jag betraktar mig själv i spegeln så ingår jag också i ett fack. Jag klär mig mer åt hipsterhållet. Jag tror det grundar sig i att jag förknippar hipsters med intelligens och jag vill gärna framgå som smart. Med min randiga Monkiskjorta så förmedlar jag att jag tillhör Hipsters, någon av de smarta. Detta har jag valt själv, både för att det är snyggt men även för att det är ett fack där jag känner att jag passar in. Där jag känner mig bekväm.

Människan är flockdjur. Visst vi fungerar ensamma, men vi strävar ändå efter att tillhöra en stor flock, det ger oss trygghet. Vi har ett behov av att passa in och känna att vi är behövda. Och kläder blir då en symbol för vem du vill vara och tillhöra. Genom din jacka och dina skor så visar du att du är en del av något, att du passar  in i en grupp av människor som du vill identifiera dig med. Jag tycker inte vi ska underskatta  vilken otrolig trygghet det finns i att följa strömmen. Min uppfattning är att ingen människa mår bra av att lämnas utanför och känna att en är helt ensam i världen. Om en växande hipsterarme är ett sätt att motverka detta, låt gå.

Men enligt mig är det även sorgligt att dagens unga ser ut på exakt samma sätt. Det blir som att alla dras över en kam, personer förknippas för mycket med sin stil och personligheten försvinner. Allmänheten blir för bekväma med mönstren, och de som inte följer skalan pekas ut. Det även tråkigt att allt det individuella göms bakom likadana kläder. Alla har ju inte samma personlighet, varför ska de då ha samma kläder?

Svar: Behovet av att passa in och rädslan att sticka ut binder fast folk i mönster som tyvärr håller de fångna.

När jag sitter där på torget och knyter mina skor så kan jag inte undgå att tänka på  hur det kommer se ut i Sverige nästa år, kommer dessa mönster finnas kvar? Jag tror att stilarna kommer förändras men att faktumet att alla ser likadana ut kommer kvarstå. För det har varit så under hela historien, det har alltid funnits uppdelningar i form av stil och mönster. Men idag är det orten istället för punkare och hipsters istället för hippies. Och jag tror att detta aldrig kommer förändras just för det är så inbyggt i oss människor med tillhörighet. Som sagt, vi är flockdjur. En flock som antingen bär märkesmössor eller svarta Vans.

Av: Alba Grinneby 9c

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.