Bokrecension – Eldens hemlighet

Bokrecension-Eldens hemlighet

Bokens namn: Eldens Hemlighet

Författare: Henning Mankell

Del 1 av 3: Eldens gåta, Eldens vrede finns även

Bokförlag: rabén&sjögren

Utgivningsår: 1995

 

Handling: Sofia Alface och hennes syster Maria Alface bor i Sydafrika tillsammans med mamma Lydia och lillebror Alfredo. De har flytt ifrån banditerna som dödat deras far. En natt händer något fruktansvärt, Sofia gör det som man absolut inte får göra, lämna stigen. Osynliga vapen ligger nergrävda och väntar på att en fot ska trampa där.

 

Teman: Boken rör sig mycket om fattigdom och krig. Det nämns hela tiden att skolan och sjukhusen är fattiga och att stackars mamma Lydia inte har några pengar. Krig handlar det också mycket om eftersom att de hela tiden måste passa sig för banditerna och de vapen som finns i närheten. Vänskap spelar också en stor roll eftersom att det är många namn och relationer som kopplas samman. Det är många namn som kanske inte är speciellt vanliga i Sverige så därför får man hålla koll på de så att inte det blir allt för rörigt.

 

Mina egna reflektioner: Jag tyckte att boken var väldigt bra, faktiskt en av de bästa jag har läst. Det är viktigt att barn (speciellt i rika Sverige) får läsa om hur personer i andra delar av världen kan ha det. Författaren Henning Mankell har skrivit boken på ett bra sätt så att man verkligen lever sig in i den. Berättelsen är sann och det gör att den blir sorgligare och hemskare än om den inte varit sann. Det märks att han har frågat Sofia mycket och att hon fått förklara en stor del av hennes liv.

 

Av: Signe, 6c

En reaktion på ”Bokrecension – Eldens hemlighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.