Antifascism är inte självförsvar. [Insändare]

Antifascism är inte självförsvar

Insändare av: Anton Gromer Aurell 9A

När våldsbejakande vänsterextremister demonstrerar genom att, till exempel, kasta gatsten eller hemmagjorda molotovs mot poliserna och deras motståndare är det sällan som deras ageranden faktiskt får rätt sorts uppmärksamhet. Hur hade det sett ut om högerextrema demonstranter agerade på detta vis?

Som exempel kan vi ta demonstrationerna och kravallerna under G20 mötet i Hamburg. Flera av världens mäktiga ledare samlades för att diskutera frågor, något som den extrema vänstern inte verkade gilla. Under deras motdemonstrationer, som utfördes av våldsbejakande antifascister, brändes bilar, poliser skadades och affärer plundrades. Ändå går folk runt och påstår att “antifascism är självförsvar”.

Nej, genom flera exempel kan vi se att antifascism går ut på trakasserier, uthängningar och våld mot de som motsätter sig deras åsikter. På vilket sätt är det okej att både fysiskt och psykiskt skada och hänga ut någon som inte delar samma åsikter som dig? Kolla bara på, till exempel,  antifascistisk aktions hemsida där de hänger ut medlemmar från Nordiska Motståndsrörelsen genom att publicera deras adress, namn, telefonnummer och lägenhetsnummer. Säg mig, var är logiken?

Vi kan alltså se att många av dessa vänsterextremister gör sina åsikter och tankar hörda genom våld och trakasserier, något som jag menar är ytterst barnsligt. Åsikter och tankar ska framföras genom diskussion, inte kravaller. Även de problem som finns ska lösas genom diskussion och kompromisser, inte genom våld. Något som bl.a Afa inte verkar förstå.

Nu kommer ni säkert säga “fast de gör ju det för en god sak”, som i detta exemplet att visa hur nazism inte är okej, något som jag och flera andra kan stå bakom. De gör det för en god sak. Men det är tillvägagångssättet som är felet. Att starta kravaller och upplopp och att skada poliser och civila genom brandbomber och gatsten är inte rätt metod. Det de håller på med är endast barnsligt. Istället krävs det mogna diskussioner och konkreta lösningar för att lösa problemen.

Sammanfattat tycker jag att det den våldsbejakande extremvänstern gör är minst lika fel – åtminstone tillvägagångssättet. Jag tycker också att de ska agera som vuxna människor och prata om det istället för att bruka våld. Som en sista uppmaning uppmanar jag er att börja uppmärksamma det extremvänstern gör på samma sätt som deras motståndare.

Som en allra sista kommentar tycker jag det hade varit kul om ni som inte håller med mig i detta söker upp mig så att vi kan diskutera det. Jag vill gärna veta hur ni resonerar. Skulle bli mycket tacksam. Ni hittar mig i korridoren.

Anton Gromer Aurell, 9A

 

3 reaktioner på ”Antifascism är inte självförsvar. [Insändare]

  1. Jag håller med din insändare, men jag tycker att din rubrik är missledande. Du snackar om antifascism i form av våld utfört av aktivister och protestanter. Antifascism kan också utövas utanför extremist-fältet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.