Så tycker eleverna och lärare om nationella proven i 6:an

Nationella prov, intervjuer

Nu börjar de muntliga nationella proven igång, det är obligatoriskt i hela Sverige och görs i klass 3, 6 och 9 i ämnena svenska, engelska och matematik. Nu kommer intervjuer med tre av eleverna från 6:an och Anna Roslund för att se vad de tycker och tänker kring nationella prov.

Intervjuer med elever från 6:an :

Vad tycker du om nationella prov?  Varför?

Salma Axelsson, 6a : ”Jag tycker att det är bra för att lärarna kan se vad vi gör och sen göra slutsatser till betyget. Men lärarna tjatar och pratar om det hela tiden och säger att man måste göra massa saker, så man blir pressad och får ångest. Det är svårt för att man får inte en helbild över man ska kunna göra, annars är det lugnt.”

Sofia Torstensson, 6a:  ”Det är väl bra på ett sätt men det är ändå hemskt och man får inte ledigt under nationella prov tiden, och det är så hög säkerhet på det. Man känner sig väldigt pressad.

Tror du att du kommer gilla muntliga eller skriftliga prov mest? Varför?

Alba Martinsdotter, 6b: ”Muntliga eftersom jag är bättre på att formulera mig muntligt och det känns mindre läskigt. ”

Tycker du att nationella prov behövs? Varför?

Salma Axelsson, 6a : ”Ja, för att om du bara har prov i klassrummet kan det bli lite flummigt att bedöma, och om jag en dag är skittramsig och en annan dag pluggar hårt så blir det svårt. Om man får ett prov så ser min lärare hur mycket jag kan förklara och då kan de göra en bättre slutsats.”

Alba Martinsdotter, 6b: ”Nej, det sätter bara en massa press på en och det gör typ ingen skillnad.”

Hur känner du inför att göra nationella prov? Varför?

Salma Axelsson, 6a :  ”Jag känner mig stressad men samtidigt lugn, det gäller bara att plugga hemma. Innan proven kanske man är lugn men när det väl är dags blir man pirrig och bekymrad över sina betyg och hur det kommer gå till. Om man är rädd för en lärare så kanske man inte vill ha provet med den. ”

Sofia Torstensson, 6a : ”Nu är jag inte nervös men jag tror att jag kommer bli det själva dagen vi har proven, men det känns ändå roligt för att kunna se vad man kan och vad man måste öva på.”

Är du nervös inför själva betyget och hur dina föräldrar kommer reagera? Varför?

Salma Axelsson, 6a: ”Ja, för att föräldrarna vill helst att sina barn ska lyckas så om jag kommer hem med typ D eller E är man orolig för vad de kommer tycka. Det är  nervöst att få veta betyget och hur man ska förberedda sig.”

Alba Martinsdotter, 6b:  ”Ja, jag är rädd för att det blir något dåligt, men mina föräldrar kommer ändå bara motivera mig och tycka att det bra. Fast jag får mycket stress och skuldkänslor att jag borde ha pluggat mer.”

Hur känns det att provet går på tid? Varför?

Sofia Torstensson, 6a: ”Jättedåligt, eftersom att ja tycker inte att de ska gå på tid och man blir stressad när lärarna står och säger hur mycket tid det är kvar. Jag tycker att man ska ha provet på 5 timmar för att man känner inte lika stor press då.”

Intervju med Anna Roslund:

Anna Roslund har nationella prov i ämnet matematik i klasserna 6a, 6b och 6d.

Vad tycker du om nationella prov, behövs det verkligen?

Jag skulle vilja ge nationella prov både ris och ros. Det är bra då det handlar om likvärdig och rättvis bedömning och att skolan får klara direktiv om  vad som förväntas att de ska lära ut. Riset är då jag ser elever som blir stressade av alla prov, det gillar jag inte.

Vad tycker du om att rätta proven?

Jag gillar att rätta proven för då ser jag det jag vet, att mina elever besitter en god kunskap efter allt de har arbetat med under åren. Nackdelen är att det tar tid att rätta vilket kan innebära att det behövs sättas in vikarie för den rättande läraren. Men Skolverket är väl medvetna om detta och jag tror vi kommer se en förändring inom några år.

Hade du önskat att något var bättre än vad det är inom nationella prov?

Jag skulle önska att det tar mindre tid från undervisningen än vad det gör idag.

 

AV: Linnea Gromer Aurell, 6a & Viola Herbst Åhlin, 6b

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.