Tusen år kvar på jorden!

Tusen år kvar på jorden!

Fysikern Stephen Hawking, vid universitetet i Cambridge, Storbritannien, menar att mänskligheten inte överlever mer än tusen år till på jorden och det är på grund av just människan.

-Vi måste fortsätta att ge oss ut i rymden för mänsklighetens framtid, sa han under en föreläsning i Sydney.

Stephen Hawking, brittisk fysiker, kosmolog, populärvetenskaplig författare och forskningsdirektör vid Centre for Theoretical Cosmology inom Universitetet i Cambridge, har under senare år föreläst om människans öde och kommit fram till att våra dagar är räknade. Han har bland annat föreläst i operahuset i Sydney och vid universiteten i Oxford och Cambridge.

Han hävdar att jorden kommer att gå under. Detta på grund av människans handlingar så som global uppvärmning, kärnvapen och tekniken som snabbt utvecklas.

-Ju mer tekniken utvecklas desto större risk är det att något tekniskt går fel, säger Hawking som varnar för artificiell intelligens. Artificiell intelligens är intelligens hos robotar som ska likna den mänskliga. Detta är en mycket avancerad teknik. Stephen Hawking använder själv denna teknik för att prata. För att det ska gå snabbare för honom att bygga upp meningar, använder han ett system utvecklat av intel som allt eftersom lärt sig hur Hawking använder sitt språk och kan därför föreslå nästa ord som han kanske vill använda. Det Hawking och många andra är rädda för är att robotar kommer att bli smartare än människor. Ifall robotarna blir smartare kan de ta över världen och förgöra mänskligheten.

Global uppvärmning är något som Stephen Hawking ser allvarligt på. När USA:s 45:e president Donald Trump sa att klimatförändringarna var påhittade, kritiserades han hårt av fysikern och andra kändisar. Uppvärmningen är bland annat på grund av människan, men även på grund av naturliga skäl. Det människan gör är att påskynda uppvärmningen genom att släppa ut växthusgaser såsom koldioxid, vattenånga och metan. Dessa gaser gör atmosfären tjockare och gör det svårare för värme att ta sig ut, vilket leder till uppvärmning av jorden. Isarna börjar smälta och havsnivån stiger. Det blir dessutom varmare av att isen smälter eftersom mindre ljus reflekteras bort från jorden. Tillslut blir det torka, översvämningar och odrickbart vatten som leder till död av allt liv.  

Enligt fysikern är jorden dömd, samt mänskligheten om vi inte lyckats hitta en planet som människan kan bo på om tusen år. Han vill försäkra att mänskligheten fortsätter att existera  genom att kolonisera andra planeter. Det så kallade projektet “Mars one” är ett projekt där man planerar att kolonisera planeten Mars och år 2025 permanent bosätta sig på planeten. Även National Aeronautics and Space Administration (NASA) har sedan 2009 planerat kolonisering av Mars.

En annan planet är Proxima Centauri b. Proxima är en jordstor exoplanet – planet utanför vårt solsystem – och är mycket lik jorden och har därför förutsättningar för liv. Planeten befinner sig inom den beboeliga zonen, 4,25 ljusår bort från solen, vilket enligt forskare är tillräckligt nära för att kunna färdas dit. Problemet är att planeten möjligen utsätts för ultraviolett ljus och man vet inte säkert om det finns en atmosfär som skulle skydda från det  

Stephen Hawking avslutade alla sina föreläsningar på samma sätt med att uppmana publiken att titta upp mot stjärnorna och inte ner på fötterna.

 

Av: Tim Avellan, 8c              

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.