Nu drar de nationella proven igång!

Nu under hösten drar de muntliga nationella proven igång för klass 3, 6 och 9. Detta är starten på alla de prov som ska göras. I samband med proven som är muntliga såsom skriftliga så väcks många känslor hos eleverna, speciellt i nian.

De nationella proven görs i syfte för lärarna att kunna göra en rättvis bedömning av eleven, samt att mäta svenska elevers kunskapsnivå utifrån ett internationellt perspektiv. Proven är i svenska, engelska, matte samt NO och SO. De testar din förmåga i skrift, hörsel samt muntligt. Nu under höstterminen ska de muntliga delarna i språken genomföras för niorna, och sedan under vårterminen sträcker sig de resterande. För många väcker dessa prov mycket stress medan andra inte påverkas överhuvudtaget.

Vi intervjuade tre personer från 9:an med olika synpunkter. Maj Olsson Gendt i 9b säger:

“Jag tycker det är ganska stressigt och det lägger en större press på oss elever. Enligt mig är det inhumant att stänga in elever i ett tråkigt och oinspirerande klassrum och tvinga de var kreativa. Det känns orealistiskt.” Denna starka åsikt om att det är onödigt och stressigt finns hos många elever, bland annat hos Simon Mäkelä i 9B:

“Det är det mest onödiga som finns, det sätter onödig press eftersom du måste repetera allt!”

Men det finns vissa som inte påverkas så mycket och anser att det nästan är bättre än vanlig undervisning. Ella Sjögren i 9C uttrycker sig :

“Är det bara jag som älskar nationella proven, för vi slipper ju plugga.”

Trots de olika åsikterna angående proven så måste de göras. Skolverket anser att det är en möjlighet för lärarna att få reda på elevernas kunskap för att sedan kunna göra en rättvis bedömning. Som det ser ut nu så finns det inget som säger att de ska avskaffas.

Av: Alba Grinneby, 9c och Siri Bostedt, 9b

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.