FN-dagen

FN-dagen

Den 24:e Oktober var det FN:dagen. Då tänker man på människans rättigheter. Detta året uppmärksammade man flickors rättigheter att gå i skolan. Hur viktigt det är med en utbildning och hur det var förr i tiden. Vi i klass 6c här på Västra hamnens skola, pratade om flickors rättigheter på FN-dagen och kollade på några filmer om hur flickor i andra länder tyckte att det kändes med hur viktigt och kul det är med skolan.

Förr i tiden så tyckte man inte att flickor hade rätt att gå i skolan och få en utbildning för att kunna jobba, utan man tyckte att de skulle vara pigor och betjäna männen i huset. Man tänkte, att eftersom de inte visste vad de hade rätt att göra så kunde männen eller andra beordra de hur de ville.

FN-dagen har firats enda sedan 1948. Redan år 1971 så rekommenderade FN:s generalförsamling att dagen skulle uppmärksammas som en nationell högtid runt om i hela världen. Man kan säga att FN-dagen är som FN:s födelsedag. Varje år presenterar FN-förbundet ett nytt skolmaterial att uppmärksamma och detta året var det alltså flickors rättigheter och agenda 2030. Den 24:e Oktober 1945 så trädde FN-stadgan i kraft och det var då FN bildades. FN heter egentligen Förenta Nationerna men man förkortar det som FN. FN har väldigt väldigt många  medlemmar som jobbar nu idag. FN har även något så kallat medlemsländer. Det är alltså länder som är medlemmar i FN och just nu är det 193 länder.

Källor:

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/fn-dagen

https://fn.se/engagera-dig/fniskolan/metod-material/mer-om-fn/skolmaterial-for-fn-dagen/

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/10/23/fn-dagen-vard-att-fira

Av: Filippa Rehnström 6c

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.