Klänningen, vit eller svart?

Vilken färg har skon och varför?

För att förstå varför du ser färgen på skon/klänningen annorlunda än din kompis måste du förstå hur ditt öga är uppbyggt.

Alla är färgblinda

Ingen ser färger likadant, inte ens du och din mamma. Det är väldigt svårt att beskriva en färg om ens möjligt, men om du skulle kunna så skulle du beskriva t.ex rött lite annorlunda än någon annan.

Människan ser färger annorlunda till en hund som inte har lika bra färgseende som oss. Men en fågel ser färger mycket bättre än både människan och hunden. Detta betyder att en hund eller en fågel ser skon/klänningen i en annan färg än människor.

Vilken färg har skon?

Ja, klänningen är blå och svart

Färgen på skon/klänningen beror på vilken skärm du ser bilden på i och vilket ljus du ser på bilden i. Exempelvis när gatlyktornas ljus på en parkeringsplats är orange är det väldigt svårt att utnämna vilken färg en bil har.

Hur fungerar ljus?

Ljus består av ljusvågor och frekvenserna på vågorna utser vilken färg vi ser.

Ljus med kort våglängd ser vi som violett (lila) och ljus med lång våglängd ser vi som blått, grönt, gult, orange och rött vilket är ljuset med längst våglängd som människan kan se.

När vi blandar alla färger blir det vitt. Det är därför det blir en regnbåge när vi bryter upp vitt ljus med t.ex en prisma.

Hur kan vi se?

När vi blandar rött, grönt och blått (grundfärger) kan vi se upp till 10 miljoner färger.

Det finns två delar i ögat som får fram bilden som vi ser i hjärnan, dessa är tappar och stavar. Stavarna är ljuskänsliga och används speciellt i mörkret men kan inte se ljus, det kan tapparna. Tapparna är indelade i tre delar, rött, blått och grönt. Dom tre “lagen” jobbar tillsammans och blandar precis som vi gör på bilden för att få fram färgerna som vi uppfattar. Om du kollar nära på det du läser detta med så kan du se små fyrkanter (pixlar) som lyser olika starkt för att få fram färgerna som du ser från en bit ifrån skärmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.