Miljözoner

Av: Viggo Ferm

En miljözon är ett område där alla fordon inom zonen måste uppfylla kraven för miljözonen. I vissa städer som Malmö finns redan miljözoner Klass 1. Klass 1 omfattar endast tunga lastbilar och tunga bussar, inte personbilar. Nu föreslår Transportstyrelsen att vi i Sverige ska införa miljözoner av Klass 2 och 3. De vill göra detta eftersom att de förväntar sig att det kommer att göra luften friskare och mer behaglig, men också för att det kommer att göra våra städer tystare och mer lugna.

Klass 2 innefattar personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. Klass 2 kräver att alla dieselfordon som kör där måste uppfylla kraven för Euro 6 och att alla bensindrivna fordon måste uppfylla kraven för Euro 5.

Klass 2-miljözoner klarar de flesta bilar som har tillverkats de senaste 5-10 åren. Klass 3 har dock mycket högre krav. I Klass 3-miljözoner så måste alla personbilar, mopeder, motorcyklar, tunga och lätta lastbilar och bussar vara helt eldrivna eller vara en hybrid som möter Euro 6-kraven.

Det positiva med detta förslag är att det kan leda till något renare luft och att ljudnivåerna i städerna kan sänkas, men det skulle också betyda att alla som råkar bo i en miljözon Klass 3 skulle behöva byta ut sina perfekt fungerande diesel- eller bensinbilar mot en ny mycket dyrare eldriven bil. Miljöutsläppen som orsakas av att tillverka nya elbilar är större än om vi bara fortsätter att köra våra bilar så länge som vi kan och sen köpa elbilar.

En annan viktig faktor till detta förslag är att vi redan har en hög luftkvalitet i Sverige. Vi har 0,2 dödsfall per 100,000 invånare p.g.a. luftföroreningar jämfört med Turkmenistan som har 108 per 100,000 dödsfall. Så istället för att lägga pengar på att byta ut våra bilar mot elbilar så skulle vi kunna lägga dem på forskning inom förnybara energikällor.

Detta är såklart inte ett lätt beslut att ta, men det som är viktigt är att de som tar beslutet om vi ska eller inte ska införa Klass 2 och 3 känner till alla för- och nackdelar och vilka konsekvenser det kan ha på både vår ekonomi och vår natur.

Källor:

https://www.transportstyrelsen.se/sv/Nyhetsarkiv/nya-miljozoner-kan-ge-renare-luft-i-staderna/

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Miljo/Miljozoner/

https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Miljo/Luftkvaliet-i-tatorter/Avgaser/

http://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20170630/ivl-svenska-miljoinstitutet-undersoker-dieselbilar-fortsatt-hoga-utslapp/

http://malmo.se/Stadsplanering–trafik/Trafik–hallbart-resande/Nar-du-kor-bil-lastbil-mm/Miljozon.html

http://miljobarometern.malmo.se/trafik/korstrackor-och-bilinnehav/bilinnehav/

http://nordic.businessinsider.com/most-least-toxic-countries-pollution-environment-2017-2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.