Att åka kollektivt eller att cykla är alltid bättre

Av: Filippa Rehnström, 6c

Nästan alla i samhället har bil, men inte alla! De flesta som inte har bil brukar åka buss och tåg, och det är väldigt bra. Bussen och tåget är till för alla, de är till för de som inte har bil, men även för de som har det!

På Skånetrafiken vill man att fler i samhället ska åka kollektivt, det vill säga åka buss och tåg istället för bil för att spara på miljön. Bil och taxi gör mer dåliga utsläpp för naturen än vad buss och tåg gör. Att åka kollektivt bidrar till mindre buller och avgaser, och det bidrar även till mer plats i stan. Istället för den platsen som bil, parkeringar och vägar tar så kan man istället göra grönområden för att ta promenader i eller leka eller rasta sin hund på.

Jag har fått en intervju med Iris från Skånetrafiken som jobbar som miljö och hållbarhetsansvarig, hon säger följande:

Bildresultat för iris rehnström

 

”Åka kollektivt är bra för att man sparar miljön, samåkning ger mindre klimatutsläpp än om man hade suttit i varsin bil. Och sen kan man också läsa en bok eller titta i sin mobil när man åker kollektivt, det kan man ju inte göra om man kör bil till exempel”. ”Sen är det också billigare att åka kollektivt än att ha en egen bil men det som är viktigt att komma ihåg är att det bästa utifrån ett miljöperspektiv är ju att man går och cyklar och det tredje bästa är då att åka kollektivt som buss eller tåg.”

 

Jag tycker att det skulle vara bra om det skulle kunna vara lite lugnare i stan utan bilavgaser och buller. Även bussar låter men de transporterar många fler människor och i framtiden så kommer det komma tysta el-bussar. De har inga avgaser och låter nästan inget alls. Det finns även el-bilar i stan men tänk om det bara fanns el-bilar i stan. Det skulle såklart vara bättre för miljön än med vanliga bilar men det kommer knappast finnas något utrymme för barn att leka på och hundar att rastas på. Det är mycket bättre med samåkning på buss och tåg än om alla hade kört sin egen bil. Jag själv gillar att cykla, till exempel när det är fint väder cyklar jag in till stan men är det regnigt och kallt så tar jag gärna bussen. Men ibland är det bättre att cykla om det regnar för om du har bråttom så håller ibland inte bussen tidtabellen och det borde Skånetrafiken förbättra.

Bildresultat för malmö expressen          Bildresultat för tåg§

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.