Vi måste sätta stopp för kroppsideal!

Överallt ser vi bilder på människokroppar och oftast så ser vi en väldigt smal tjej med stora bröst och ett “vackert” ansikte. På grund av att vi ser dessa bilder överallt så slutar det med att vi tror att det är så en människa ska se ut. Vi blir varje dag påverkade av att se dessa bilder, det är ofta man ser dem på till exempel internet, sociala medier och tidningar. Det brukar vara modeller eller andra kändisar som har väldigt mycket pengar som poserar i dessa bilder. Det som många inte vet är att de bilderna man ser på internet oftast är redigerade och det gör så att folk börjar sträva mot att se ut som någon som inte alls ser ut så i verkligheten, alltså så börjar vi människor sträva mot extrema kroppsideal som är ibland omöjliga. Jag tycker att vi måste få ett stopp på kroppsidealen! Vi måste inse att våra kroppar är fina som de är, som vi föddes med, som vi växte upp med. Jag och alla andra måste inse detta och sluta trycka ner oss själva för att vi inte ser ut som tjejen i tidningen.

För att följa alla dessa kroppsideal så går det åt väldigt mycket tid och pengar som många inte har, vilket gör det ännu mer omöjligt att följa idealen. Om jag skulle gå i ett köpcentrum och gå runt och räkna hur många mulliga skyltdockor jag ser så skulle jag tippa på två stycken. Detta är skam!

Jag har själv alltid varit lite mullig och då kan jag säga dig att det inte är så himla kul att gå och köpa kläder när jeansen inte passar. Jag kommer ihåg när jag var yngre och var med mamma på stan för att köpa kläder och jag gick sur och ledsen ut från varenda provrum för att kläderna inte passade, ska jag som tolvåring behöva känna så?Jag tycker att storlekarna borde vara lite mer realistiska och inte att en storlek medium är som en storlek small.

Många unga tjejer har grov ångest över sina kroppar. Jag kan helt ärligt bara säga att det är samhällets fel som skapar dessa kroppsideal. Det finns tjejer som svälter sig själva eller går på dieter eller tränar tills de svimmar och allt detta bara för att kunna passa in i kroppsidealen. Tänk om det var din tonårsdotter som svälte sig själv och fick en ätstörning på grund av att någon sagt till henne att hon är för tjock, för att ungdomar har fått inpräntat hur de ska se ut. Jag tycker att det är så fel att säga till någon hur deras kropp borde se ut, alla borde vara nöjda med sina kroppar för att alla kroppar är fina på sitt sätt.

Vi människor har fått det intalat i oss hur en snygg människa ska se ut och det är på grund av alla dessa bilder som vi ser varje dag. Den bilden du ser på en modell i tidningen som du tycker är skitsnygg kanske inte alls mår särskilt bra, personen har säkert fått gå på en minimal diet i två veckor och mår piss när hen står där på fotograferingen. Men du ser inte vad som döljer sig bakom den bilden på modellen i tidningen, du tror att hen alltid ser ut så där och är sådär lycklig.

För att försöka lätta på dessa kroppsideal så tycker jag att vi kan börja med att sluta säga till varandra hur man borde se ut eller sluta säga till sig själv framför andra hur mycket du ogillar din kropp. Det är även väldigt viktigt att vi börjar ge mer komplimanger till varandra så att alla kan få känna att de är fina och vackra och snygga precis som de är.

Enligt en artikel som Metro gjort under 2007 så under en undersökning som tidningen veckorevyn gjort så var det 78% av 2 128 tjejer som sagt att de har ångest för att visa sig i bikini. Tycker du att det är bra för unga tjejer att ha ångest över en grej som borde vara så simpel som att visa sig i bikini. Trots att denna artikel är skriven för så pass längesen så vet jag att detta problem fortfarande existerar och att vi måste göra något åt det.  

Många människor som inte känner att det är ett problem med alla kroppsideal skulle kanske säga att det är ens eget ansvar som individ att inte ta åt sig eller att det är personens eget ansvar som tar efter.

Jag vill att vi får stopp på all press om hur man ska se ut och börja acceptera andra och deras utseenden. Jag tycker att det är förjävligt att unga tjejer ska sitta och ha ångest över att deras magar inte är platta nog eller att deras ben är alldeles för tjocka. Och det är lika hemskt för killar som har ångest över att de inte har synliga magmuskler eller synliga käkben. För att minska på pressen så måste vi själva först sluta bry oss om kroppsideal och inte uppmuntra någon annan till att se ut på något speciellt sätt. Vi måste alla inse att vi verkligen inte behöver förändra något på våra kroppar utan att vi är helt perfekta som vi är.

Jag vill att du går och tittar dig i spegeln och intalar dig själv att du är så jävla vacker.

Irriterad person från 9c

5 reaktioner på ”Vi måste sätta stopp för kroppsideal!

 1. Detta här är så himla ensidigt, jag trodde skoltidningen var oberoende av någon ideologi. Varför skriver ni att detta enbart påverkar tjejer? Tror ni inte att killar också mår dåligt när de ser modeller i sixpack och perfekt hy? Hycklare.

  ” Och det är lika hemskt för killar som har ångest över att de inte har synliga magmuskler eller synliga käkben”. Detta var ALLT ni skrev om killar. Ni ägnade en hel artikel om tjejer medans killar får en ynka paragraf nedgrävd djupt i texten. Jag nekar inte att tjejer har problem med kroppsideal men att ni trycker ner killar och bara tar fram tjejerna i denna frågan är äckligt.

  jag tycker att ni läser denna artikeln av SvD:
  https://www.svd.se/kroppsidealet-som-stressar-mannen

  här är också en studie gjord på könsskillnaderna:

  Klicka för att komma åt FULLTEXT01.pdf

  Jag tycker det är synd att männens problem aldrig tas upp i media.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej, denna insändaren var vinklad mot just tjejernas problem, men om du känner att du vill höja killars röst kring problemet så är du mer än välkommen att skriva en insändare och skicka vidare till någon i redaktionen

   Gilla

 2. Jag trodde Västra Hamnens skola skulle göra en skoltidning inte en tidning om miljö och feminism, för det är typ det enda jag läser om här. Skriv gärna lite mer om killarnas syn på t.ex ideal och annat som inte bara kvinnor mår dåligt över!!! För det är väl inte bara kvinnor som sitter med i skoltidningen? I såna fall förstår jag varför ni bara skriver om kvinnors känslor och syner, men då kanske ni ska döpa om tidningen!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Matteus!
   Du får gärna skriva en artikel eller insändare om killars känslor och syner, skulle själv tycka att detta skulle vara jätteintressant!
   Kontakta gärna mig eller någon annan i redaktionen för publicering
   //Liam i redaktionen.

   Gilla

 3. Jag tycker att det är en dålig utgångspunkt att ha, att säga till sig själv att man är snygg framför spegeln. Ens ” snygghet ” är en del av personan, ansiktet utåt, och är såklart en social konstruktion. Det är bättre enligt mig, att acceptera sin oförmåga att leva upp till sociala ideal, framför att säga till sig själv att man är ” snygg ” , eftersom ordet faller i andras händer när det gäller innebörden, du kan inte bestämma ifall andra tycker du är snygg. Ifall det är så att du med all ärlighet tycker att du själv är snygg, och har kommit fram till det utan några sociala ideal ( vilket jag tvivlar starkt på ) så är jag uppriktigt glad för din skull, men det ändrar inte på att idealen inte kommer upprätthållas eller kan riktas emot dig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.