Den store konstnären David

Av Tim Avellan

Jacques-Louis David var en fransk målare och möbelarkitekt som föddes den 20 augusti 1748 i Paris. Han skolades av Joseph Marie Vien och är den ledande gestalten inom nyklassicismen (Inspiration från den klassiska antiken.) År 1775 vann David det stora akademiska priset och kunde då resa till Rom och studera antik skulptur, bl.a gjorda av Michelangelo och Rafael. Det var i Rom som han fick intryck av den  romerska republikens bildkonst. Som möbelarkitekt var han den första som direkt kopierade antikens möbler. Bl.a. kopierade han utgrävningsfynd från Pompeji.

Under franska revolutionen blev David under en tid den ledande konstpolitikern i Frankrike, men i själva verket var han en konstdiktator, då han även var politiskt verksam som jackobin/medlem i jackobinklubben. Han blev mycket nära med Maximilien De Robespierre, den store ledaren under skräckväldet.

Jacques-Louis David blev mycket framgångsrik och konstnärer från hela Europa kom till hans ateljé för att studera.

Det stora arbetet under revolutionen blev “Marats död”. (Marat var en annan stor revolutionspolitiker och ledare. När han blev mördad väcktes stor uppmärksamhet.)

När Robespierre hade blivit dömd till döden 1794, fängslades David tillfälligt. I hans cell målade han utsikten ut över Luxembourgträdgården. Det är nu ett mästerverk inom landskapsmåleri.

När Napoleon den första var vid makten blev David hans första hovmålare. David målade flera målningar av Napoleon. T.ex. “Napoleon går över alperna” och “Napoleons kröning”.

Efter Napoleons fall flyttar/flyr han till Bryssel eftersom han han röstade för att kungen skulle avrättas. Jacques-Louis David återvände aldrig tillbaka till Paris (även när han erbjöds att komma tillbaka.) Han fortsatte sin konstnärliga verksamhet I Bryssel och fick stor betydelse för belgisk måleri också. Jacques-Louis David förblev i Bryssel och dog den 29 december 1825.

Av: Tim Avellan, 8c

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.