Mens ska inte kosta

Av: Maj Olsson Gendt 8b

Är du inte trött på att ofrivilligt betala flera tusen kronor bara på grund av att du har mens? Du har inte själv valt att födas med en livmoder men ändå ska du behöva betala detta?! Dessa pengar som du kunde spenderat på en stor resa, flera konserter, datorer, telefoner, en bil eller varför inte flera husdjur.

De flesta livmoderbärare som har mens blöder ungefär i fem dagar en gång i månaden i 40 år. På ett år blir det 60 dagar. Om man skulle slå ihop all dagar du har mens under en livstid blir detta 2 400 dagar, eller 80 månader, eller 6 år och 8 månader. Det är väldigt mycket blod som kräver skydd.

Under en mens förbrukar du ungefär beroende hur mycket du blöder 120 kronor på bara mensskydd. På ett år blir detta 1 440 kronor och på en livstid 57 600 kronor. 57 600 kronor bara på att ha en livmoder och mens. Då är det inte ens inräknat alla värktabletter som krävs för att lindra mensvärk, värmekudde eller choklad.

Är det verkligen rättvist att halva jordens befolkning som dessutom har lägre lön än det motsatta könet ska få betala denna ofrivilliga summa?

Min lösning är att staten ska köpa in mensskydd som bindor, tamponger och trosskydd som sedan kan hämtas ut på närmaste apotek eller ungdomsmottagning. Samma system som ungdomsmottagningen har med kondomer. Om kungens apanage 2010 var 125 miljoner kronor baserat på skattepengar bara för att han är kung har staten råd att köpa in mensskydd till behövande. Jag tror att kungen klarar sig ganska bra på den förmögenhet han sitter på och på de 8 slott han redan har som bara står stilla. Ungefär 1 440 kr per livmoderbärare varje år är en liten summa i sammanhanget som staten har råd med.

Nu kanske du tänker att det är bara att använda en menskopp. Nej, menskopp fungerar inte för alla eftersom att man ser olika ut i vaginan. För mig själv fungerar det inte även fast jag testat massa olika märken och storlekar.

Du kanske också tänker “Ja men då borde vi män få gratis rakhyvlar.” Ja det är en jättebra ideé, i samhällets normer är det även kvinnan som ska raka sig överallt, men det har inte med saken att göra. Rakhyvlar är billigare i längden och folk i din omgivning äcklas betydligt mycket mer av en blodfläck mellan benen än några fjun på hakan.

Om fler i samhället skulle uppmärksamma att mens SKA vara gratis och sprider det skulle mensskydd bli gratis i framtiden. Ju fler som uppmärksammar detta desto större vikt tar det i ett beslut för staten att ta som måste lyssna på folket.
Arg ungdom som redan spenderat för mycket pengar på att ha mens

6 reaktioner på ”Mens ska inte kosta

 1. Jag tänker att det också borde vara gratis med andra saker om du just vill ha gratis tamponger, bindor o.s.v. Tänk ut några andra grejer du behöver i ditt liv. Mat, vatten, kläder, hus. Allt kostar. Varför ska just mens-tillbehör vara gratis när annat inte ska vara det? Det kräver dessutom mycket pengar och arbete för att göra tamponger och bindor. Det finns inte oändligt av det, så de som gör mens-tillbehör kommer inte tjäna på det. Det är som att säga att toapapper borde vara gratis.
  MVH Benjamin Sund, 7C

  Gilla

  1. Insändaren syftar ej på att ge alla människor gratis produkter för ett bekvämt liv (även om det kanske borde vara så), utan den syftar på att 50% av människorna på jorden ej behöver bekosta sig på något som de inte har valt, och det är en stor orättvisa.

   Gillad av 1 person

 2. Så ni menar alltså att staten ska finansiera tamponger, bindor osv?

  Ni kom fram till att det blir ungefär 1440 kr per år och kvinna. I Sverige har vi ungefär 4 miljoner kvinnor. På ett år blir det alltså 5 760 000 000 kronor som skulle ha kunnat gå till sjukvård, skola, äldreomsorg. Detta är så mycket som hälften av Sveriges budget för sjukvården för år 2016-2019. Slår man ut det på 10 år blir det 57 600 000 000 kronor.

  Var tänker ni att dessa pengar ska komma ifrån?

  Gilla

 3. Jag kan hålla med om att det är orättvist, men att säga att staten ska stå för kostnaden är inte en hållbar lösning.

  Det du säger om att Kungen har mycket pengar och det skulle gå till mensskydd är ett dåligt argument. Dessa pengar stoppas inte in i Kungens bankkonto utan det används för att driva slottet, få in turismpengar och mycket annat. Vi tjänar ihop stora delar av dessa 120 miljoner om inte mer.

  Att det är orättvist att killar får kondomer och kvinnor inte mensskydd är också dumt. Kondomer är inte till för bara killar. De är till för alla! För att hindra sjukdomar och graviditet. Kondomer är inte gjorda för att enbart gynna mannen utan för båda två könen!

  Och vad händer med alla företag som tillverkar bindor? De kommer inte kunna sälja något och kommer gå i konkurs och staten får in mindre skattepengar. Då måste skatten höjas och du kommer fortfarande betala för mensskydden indirekt.

  Du förstår väl att pengar inte bara skapas av ingenting? Om staten betalar för mensskydd så kommer kostnaden alltid tillbaka till skattebetalaren som är du.

  Jag håller med om att detta är orättvist men att staten ska betala för kostnaden för mensskydd är ett dåligt förslag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.