Flyga högt av Katarina von Bredow

Av: Hedda Lindblad 8c  Foto: Helga Boström

Vad är det som gör att det finns vissa roller i en klass? Varför handlar allt om att passa in och om vad andra tycker eller kommer tycka? Varför finns det vissa koder, som oskrivna regler om vad man inte får eller bör göra?

Det är frågor som Vendela börjar reflektera över när nya klasskompisen Silja kommer in och gör exakt vad man inte bör, och lite till.

Ingen har tidigare ifrågasatt de olika rollerna i klassen. Ingen har ens reflekterat över dem. De bara finns och har alltid gjort. Det är en outtalad hierarki i klassen. Emelie och Sven är de coola. Line är mobboffret. Resten av klassen finns bara där och ska smälta in. Plötsligt förändras allt. En ny klasskompis anländer. Silja.

Den här boken heter “Flyga högt” och är skriven av den svenska författaren Katarina von Bredow. Katarina skriver romaner och har ungdomar, främst tonåringar, som målgrupp. Nästintill alla hennes böcker handlar främst om kärleksproblem, men även om mobbning. När jag sökte upp Katarina von Bredow så hittade jag ingen information om hur det kom sig att hon skrev boken om just ungdomar och hur hon har så bra koll på deras betéende, men jag tänker att hon har skrivit utifrån sin egen uppväxt och eftersom att hon har barn så kanske hon har märkt hur de beter sig och skrivit utifrån det.

Vendela är en femtonårig tjej som precis börjat nian med sina vänner Tove, Loke och Nils. Tove och Loke blir tillsammans med varandra tidigt i boken och som hon beskriver det så blir Nils och hon kvar, och de är nästan som gjorda för att bli ihop med varandra. Frågan är om hon verkligen är kär i honom eller bara tänker att det vore praktiskt om de blev tillsammans med varandra?

Boken är skriven i första person singular, så allt berättas från Vendelas perspektiv och man får reda på hennes tankar och känslor.

I och med att Silja börjar i klassen så förändras mycket. Eftersom att hon kommer utifrån och inte vet någonting om rollerna i klassen så ifrågasätter hon bland annat när Vendela undrar varför hon hänger med mobboffret Line, hon som ingen annan är med. Hon sätter sig på coola Emelies plats trots att klasskompisarna blänger på henne och ifrågasätter varför hon gör det. Hon gör sådant som resten av klassen tar för givet att man inte gör.

I och med Siljas annorlunda betéende så börjar även Vendela ifrågasätta mer som hon tidigare tyckt varit en självklarhet eller inte ens tänkt på. Varför har det tidigare varit så självklart att Line var mobboffret som ingen ville vara med?

Coola Sven gillar Siljas stil och de börjar hänga med varandra, vilket leder till att hon genast blir bland de coolaste i klassen. Sven och Vendela blir också kompisar och hon inser att han inte alls är så självupptagen som hon tidigare trott.

Vendela och Silja blir bättre och bättre vänner genom bokens gång och det är någonting som Tove inte tycker om. Tove har tidigare varit lite utav en ledare, bestämt lite över Vendela, men med Silja så blir Vendela mer självständig. Utan Tove så vågar hon flyga högt och göra saker som hon aldrig skulle gjort ifall Tove var med. Ett exempel på det från boken är när Vendela och Silja går på en fest hos Svens kusin. Hon frågade till och med Tove ifall hon borde gå, och hon gillade inte idén, men Vendela gick ändå.

Utan Tove så börjar Vendela öppna ögonen och fundera på vad hon själv vill och tycker, istället för att bara lyssna på Tove.

Silja gör så att klasskompisarna börjar fundera på vad som egentligen är rätt och strunta i alla normer, regler och roller. Varför finns det speciella koder och regler om vad man får och inte får göra?

Några som inte gillar Silja och hennes stil är Emelie, Lovisa och resten av deras gäng. De gör allt för att få tillbaka rollerna i klassen. De älskar ju klassens hierarki eftersom att de placeras på toppen och gör därför allt för att slå tillbaka mot Silja och hennes fasoner.

Handlingen förs mest fram av dialoger och där använder författaren sig mycket av sägeverb så att man “hör” hur de pratar när man läser det. Boken är skriven i kronologisk ordning och det finns varken tillbakablickar eller andra inslag från varken dåtid eller framtid i boken.

Jag rekommenderar den här boken starkt eftersom att jag tycker att boken är lätt att komma in i. Den är lätt att hänga med i och förstå, vilket gör att den passar en stor målgrupp. Alla från 12 år och uppåt skulle kunna läsa den här boken och hänga med i vad som händer utan problem. Däremot så skulle jag främst rekommendera den åt tonåringar, eftersom att boken handlar om Vendela, en tonåring, som beskriver sina tankar och känslor angående kärlek och vänskap. Jag kände själv igen mig i boken vilket är ett av skälen till att jag tycker att den här boken är så bra. Boken blir aldrig tråkig utan det är alltid någonting som är på tok eller måste redas ut vilket gör att det blir svårt att släppa taget från boken.

Jag tycker att boken är välskriven och skulle gärna läsa fler böcker skrivna av Katarina von Bredow.

 

Källa: Katarina von Bredow – Wikipedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.