Föräldrar ovetande om elevers grönsaksovilja

Text och foto: Helga Boström

MALMÖ. 65 procent av föräldrarna till elever i klass 7b på Västra hamnens skola vill att deras barn ska äta mer grönsaker i skolan. Detta visar en undersökning som tidningen gjorde i förra veckan. Det är eleverna själva som angett att deras föräldrar hade önskat ett större grönsaksintag från sina barn. Hälften av eleverna uppger dessutom att deras föräldrar inte har en aning om hur lite grönsaker de äter i skolan.

I matsalen på Västra hamnens skola är det lunchtid och eleverna köar för att ta för sig av korv och potatismos. Längst fram tronar ett tiotal olika skålar med grönsaker, det finns bland annat rivna morötter, majs, pastasallad med soltorkad tomat och två olika sorters bönor. Dressingar serveras separat.

 

Trots det gedigna utbudet har 15 av 19 elever i klass 7b svarat att de äter högst fem tuggor grönsaker i skolan och av dessa 15 är det tio som äter högst två tuggor. Eleverna är medvetna om att grönsaksintaget inte överensstämmer med det som deras föräldrar skulle önska. Tolv av de 15 elever som äter högst fem tuggor om dagen vet att deras föräldrar skulle vilja

att de skulle äta mer. Hälften av eleverna i undersökningen berättar också att deras föräldrar inte har någon aning om hur lite grönsaker de äter.

Ihopblandat inte populärt

Kocken Merete Hansson som arbetat som kock i Västra hamnens skolrestaurang sedan skolan startade för sex år sedan tycker att grönsaksätandet bland eleverna går upp och ner. Hon har märkt att eleverna verkar tycka om när grönsakerna inte är ihopblandade med varandra. Detta anger också drygt en fjärdedel av eleverna i 7b som huvudanledning till att de inte äter så mycket grönsaker i skolan. Sex elever menar att grönsakerna i skolan är märkliga. Resterande elever gillar inte grönsaker i allmänhet eller föredrar mat framför grönsaker.

Om klass 7b får välja är det majs, morötter och gurka som ska stå på salladsbordet. Merete Hansson skakar på huvudet.

– Vi får inte köpa in vad vi vill. Grönsakerna ska vara säsongsbetonade. Nu får vi inte köpa in tomat och gurka, det är för dyrt. Det är mest morötter och alla medlemmar i familjen kål som gäller nu, säger hon.

Enligt henne är elevernas favoriter morötter, vitkålssallad och blandad grönsallad. Sen är det tydligt att eleverna behöver vänja sig vid nya smaker menar hon.

– Ärtpesto gillade ingen i början, men nu gillar de det.

Läraren kan förändra

Vidare tycker Merete Hansson att läraren har en viktig uppgift när det kommer till

elevernas grönsaksätande. Läraren ska uppmana eleverna att smaka och prova, då är chansen större att eleverna börjar äta mer grönsaker och även prova sådant de inte ätit förr. Simon Arvidsson i klass 7b är inte vidare sugen på att äta varken nya grönsaker eller sådant han provat förr. Pliktskyldigast har han lagt upp en liten hög morötter bredvid sin rejäla moshög.

– Jag tar morötter för att vara nyttig, inte för att det är gott. Det krävs i kroppen, säger han.

På Liam Perssons tallrik ligger flera olika grönsakssorter och uppläggningen är inte alltför långt ifrån Livsmedelsverkets välkända tallriksmodell med en fjärdedel kött, en fjärdedel potatis och resten grönsaker.      Simon Arvidsson och hans morötter.

– Det blir naket utan grönsaker, man behöver fylla ut tallriken, säger han.

Två elevtallrikar denna dag.

Förslag från eleverna

Eleverna i 7b har många tips när det gäller att få Västra hamnens elever att äta mer grönsaker. ”Mer barnvänliga grönsaker, inte så vuxenaktiga”, ”göra så att grönsakerna ser godare ut, till exempel dekorera” och ”mer exotiska grönsaker” är några av förslagen.

Dessa förslag kan klassens representant ta med när skolans matråd har sitt första möte för terminen i början av mars. Då skulle också en rapport från 2012 som forskare på Cornell University i USA gjort kunna ge inspiration. Deras undersökningar gick ut på att de bytte namn på vanliga grönsaker i skolmatsalen. Första dagen kallades de rivna morötterna rätt och slätt för ”Carrots”. Dag två döpte de om dem till ”X Ray Vision Carrots”. Första dagen åt 33 procent av barnen av morötterna. Dag två var morotsätarna uppe i 66 procent.

Om inte heller det tipset skulle få Västra hamnens skolas elever att börja äta mer grönsaker kvarstår kanske bara ett alternativ: Att bjuda in föräldrarna som är ovetande om sina barns grönsaksovilja till att äta med sina barn i skolmatsalen.

 

 

En reaktion på ”Föräldrar ovetande om elevers grönsaksovilja

  1. Jag lovar att om föräldrarna kommer hit och provar grönsakerna så förstår de varför vi inte äter dem. ”ett tiotal olika skålar med grönsaker”, yeah right. Barn vill inte ha äggpesto, vi vill ha skivad gurka som inte är dränkt i vinäger. Denna informationen skulle kanske vara mer tydlig för matrådet om de hade lite fler möten. När majsen också är fryst istället för kyld så försvinner smaken och den smakar bara vatten. Jag vet att skolan inte har nog med pengar men ni kan iallafall försöka för inte bara barnens skull utan för allas.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.